Γράφτηκε από τον 
Προώθηση ιστοσελίδων με χρήση των Local Citations - Απλές συμβουλές SEO για τοπικές επιχειρήσεις

Αρωγός στην προώθηση ιστοσελίδων οι τοπικές αναφορές (Local Citations)

Απλή συμβουλή SEO για μικρές επιχειρήσεις:

Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση, ιδίως μια μικρή επιχείρηση με τοπική εστίαση, όπως οδοντίατρος, ψυχολόγος, ηλεκτρολόγος, τοπικό κατάστημα, νομικές ή λογιστικές υπηρεσίες, και έχετε προσπαθήσει να κάνετε μια εκστρατεία βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), είναι πιθανό είναι έχετε συναντήσει τον όρο local citations ή citations. Επειδή κανείς δε θέλει να μοιάζει με έναν ανόητο, και όταν ακούσατε τον όρο μπορεί να είχατε σκεφτεί, "Citations"; Τι στο καλό είναι αυτά; Καλύτερα απλά να κουνήσω το κεφάλι μου και να κάνω πως ξέρω για ποιο πράγμα μιλάνε. Για να αισθανθείτε καλύτερα, επιτρέψτε μου να ομολογήσω και εγώ με τη σειρά μου όταν πρωτοσυνάντησα τον όρο σκέφτηκα το ίδιο πράγμα που σκεφτήκατε και εσείς και είπα στον εαυτό μου "κάνε πως ξέρεις και ψάξτο αργότερα"

Τι είναι ένα Citation ή αλλιώς τοπική αναφορά;

Θα μπορούσαμε απλά να ορίσουμε, κάθε φορά που κάποιος αναφέρει την εταιρεία σας, την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα του, ότι είναι ένα σημείο αναφοράς ή αλλιώς citation. Θεωρείται σαν ένα σημείο αναφοράς, ακόμη και αν δεν υπάρχει σύνδεσμος με την ιστοσελίδα της επιχείρησή σας; Ναι τι και αν είναι μόνο το όνομα και τίποτα άλλο; Λοιπόν, ναι, θα μπορούσε ακόμη να θεωρηθεί σαν σημείο αναφοράς (local citation), αν και δεν θα υπάρχει σύνδεσμος στην ιστοσελίδα μας (backlink). Σίγουρα μια αναφορά είναι πιο αποτελεσματική εάν δεν είναι μόνο το όνομα της εταιρείας σας με έναν σύνδεσμο ή λογότυπο, αλλά το όνομα της εταιρείας συνοδευόμενη από έναν αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ή άλλες πληροφορίες αναγνώρισης που λέει στις μηχανές αναζήτησης ακριβώς ποια είναι η επιχείρησή σου. Για παράδειγμα, η επιχείρησή μου ονομάζεται "Internet Technology Solutions" η οποία είναι μια κάπως γενική ονομασία που μοιράζονται ίσως εκατοντάδες άλλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Εκτός εάν η ονομασία της εταιρείας μου συνοδεύεται από ένα σύνδεσμο, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ή άλλα στοιχεία ταυτότητας είναι δύσκολο για το Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης για να ξέρει αν αυτή η παραπομπή ανήκει στην εταιρεία μου ή σε μια από τις άλλες που έχουν το ίδιο όνομα στον κόσμο.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων αναφορών μπορεί να περιλαμβάνει μια λίστα σε ένα online τηλεφωνικό κατάλογο, ένα online business directory ή τη σελίδα μέλος του εμπορικού επιμελητηρίου ή άλλης ένωσης. Εάν η επιχείρησή σας είναι χορηγός σε μια φιλανθρωπική οργάνωση και βρίσκεστε ως χορηγός στην ιστοσελίδα τους, ή έχετε κάνει μια παρουσίαση σε ένα τοπικό κολέγιο και βρίσκεστε στη λίστα για την προώθηση της εκδήλωσης, αυτά είναι επίσης αναφορές. Ακόμα και ένας αριθμός τηλεφώνου από μόνος του θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα σημείο αναφοράς (local citation)

Γιατί οι τοπικές αναφορές βοηθάνε στην προώθηση της ιστοσελίδας μας;

Γενικά οι αναφορές είναι καλές για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίδραση έχουν στο online marketing σας. Οποτεδήποτε κάποιος αναφέρει την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα του, σας παρέχει προβολή σε πιθανούς έτσι κι αλλιώς. Αλλά όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας (SEO) υπάρχει μια πρόσθετη διάσταση στο ότι το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης να δώσουν προσοχή σε αυτές τις αναφορές, και όσο περισσότερες αναφορές έχετε, βοηθάει να σας ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Όταν λοιπόν η ιστοσελίδα σας βρίσκεται σε ισοβαθμία με τον ανταγωνισμό και λειτουργήσουν οι διάφορες αναφορές που θα βρουν οι μηχανές αναζήτησης θα σας κατατάσσουν σε καλύτερη θέση για τις αναζητήσεις που σχετίζονται με το τι κάνετε και που βρίσκεστε γεωγραφικά, πράγμα που θα σας φέρει περισσότερη επισκεψιμότητα, και περισσότερη επισκεψιμότητα σημαίνει περισσότερους πελάτες!

Οι διαδικτυακές αναφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα σε ένα περιορισμένο γεωγραφικό εύρος, όπως μια συγκεκριμένη πόλη, γιατί συνήθως είναι εν μέρει από αναφορές που η Google μπορεί να καθορίσει αν μια συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ενεργή εντός των ορίων μιας ορισμένης πόλης. Μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των παραπομπών και άλλες τακτικές SEO μια μικρή εταιρεία μπορεί να υπερκεράσει μια μεγάλη εταιρεία στα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, επειδή μπορεί να αποδειχθεί να είναι πιο σχετική με τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης από μια εθνική επιχείρηση που πρέπει να επικεντρωθεί σε μια πολύ ευρεία αγορά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ιστοσελίδες μπορούν να επωφεληθούν από μια μικρή SEO τεχνογνωσία, όταν πρόκειται για αναφορές. Οι αναφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις λιγότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (όπως υδραυλικά ή ηλεκτρικά), όπου πολλοί φορείς παροχής υπηρεσιών δεν έχουν οι ίδιοι ιστοσελίδες. Χωρίς να υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ότι μπορούν να βρουν από πληροφορίες από άλλες πηγές όπως τα Local Citations, πράγμα που λειτουργεί προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων.

Πώς μπορώ να πάρω αναφορές;

Το να δημιουργήσεις τοπικές αναφορές (local citations) βασίζεται στην κοινή λογική, αλλά οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές σας δεν εφαρμόζουν αυτό, ή το πολύ πολύ αυτοί που το εφαρμόζουν είναι 2 ή 3 από το σύνολο, αντί για 20 ή 30. Υπάρχουν γενικά αρκετές προτάσεις για τη δημιουργία local citations, αλλά μια από τις πιο δημοφιλείς είναι χορηγός σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που απαριθμούν τους χορηγούς στις ιστοσελίδες τους. Υπάρχουν πολλές μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις εκεί έξω που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη στήριξη της επιχείρησής σας. Για να βρείτε τη σωστή για την επιχείρησή σας χρειάζεται απλά να κάνετε μια αναζήτηση στον ιστό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση του Google για να βρείτε συγκεκριμένο τύπο φιλανθρωπικών οργανώσεων εντός της περιοχής που δραστηριοποιείστε. Φυσικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ή τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα σας αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους σαν χορηγό τους.

Δεν κοστίζει τίποτα στα φιλανθρωπικά αυτά ιδρύματα να σας αναφέρουν σαν χορηγό. Με αυτή σας την ενέργεια δε βοηθάτε μόνο το οποιοδήποτε ίδρυμα θα συνεργαστείτε αλλά και την ίδια σας την επιχείρηση. Για να δείτε πόσο απλό είναι αυτό, δείτε την ιστοσελίδα το χαμόγελο του παιδιού, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δίνει τόσα πολλά στο παιδί και την οικογένεια. Παρατηρήστε ότι κάτω κάτω υπάρχουν οι σύνδεσμοι των χορηγών. Εκεί φαίνονται τα λογότυπα όλων των χορηγών και παραπέμπουν στην ιστοσελίδα τους. Αυτή σίγουρα είναι η καλύτερη μορφή παραπομπής; Ίσως όχι, ίσως να είναι πιο αποτελεσματικό για τους χορηγούς αν συνοδεύονται και από κάποιο κείμενο για κάθε εταιρεία, ή αν η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορούσε να παρέχει ακόμη και μια ολόκληρη σελίδα για κάθε χορηγό, αλλά αν υπάρχει έστω και μια απλή αναφορά, ή ακόμη και ένα συνδεδεμένο λογότυπο εδώ και εκεί είναι μια χαρά.

Η δημιουργία τοπικών αναφορών δεν είναι πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Θα απαιτήσει να στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις να επενδύσει σημαντικό χρόνο στην ανάπτυξη σχέσεων με τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, online καταλόγων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κ.α. Αλλά όπως και κάθε επιχειρηματική στρατηγική, αν ήταν εύκολο ο καθένας θα το κάνει, και φυσικά δεν θα ήταν μια στρατηγική για όλους. Εάν επενδύσετε τον απαιτούμενο χρόνο στη δημιουργία local citations, θα δείτε να ανταμείβεστε, σίγουρα από την άποψη των αποτελεσμάτων για το SEO της ιστοσελίδας σας, αλλά και σε πολλές offline περιπτώσεις.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(141 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners