Γράφτηκε από τον 
Πόσο απαραίτητα είναι τα backlinks για μια ιστοσελίδα;

Πώς το Google κατατάσσει τις σελίδες που έχουν λίγα Backlinks;

Για αρκετό καιρό τώρα, η δημιουργία backlinks ήταν η προτεραιότητα για όσους εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Ακόμη και αυτοί που κάνουν προώθηση ιστοσελίδων περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να δημιουργήσουν εξωτερικούς συνδέσμους που κατευθύνουν την κυκλοφορία πίσω σε συγκεκριμένα domains (Backlinks). Όταν αυτά τα links δε χρησιμοποιούνται για να φέρουν πραγματικό traffic, οι σύνδεσμοι δημιουργούνται για να αυξήσουν την κυκλοφορία μέσω μηχανών αναζήτησης: όσο περισσότεροι εξωτερικοί σύνδεσμοι υπάρχουν τόσο δίνεται μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ένα domain, τουλάχιστον στα μάτια των crawlers των μηχανών αναζήτησης.
Σε ένα πρόσφατο βίντεο ο Matt Cutt της Google αποκάλυψε ότι οι συνδέσεις εξακολουθούν να κατέχουν τεράστια αξία στα μάτια του SEO rankings και ότι αυτό δε θα αλλάξει τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Τι σημαίνει αυτό για το domain μας;

Sites με λίγα Links

Αν έχετε μόλις ξεκινήσει μια νέα ιστοσελίδα και δεν υπάρχουν πολλά backlinks προς αυτήν ή αν έχετε ήδη μια παλιότερη ιστοσελίδα που περιέχει ήδη έγκυρο περιεχόμενο, αλλά, χωρίς πολλά backlinks, θα πρέπει να ανησυχείτε για την κατάταξή της στο Google; Αν έχετε ακόμα να δημιουργήσετε πολλές συνδέσεις, ή αν δεν έχουν συμπεριληφθεί backlinks στη στρατηγική μάρκετινγκ σας, έχετε πρόβλημα όσο αφορά το SEO; Το Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης θα υποβιβάσει το site σας σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες που έχουν περισσότερα backlinks;
Αυτά τα ερωτήματα και τις ανησυχίες, έχουν εκφραστεί ξανά και ξανά από ανθρώπους του marketing και web developers. Πρόσφατα, ο κος Cutts διέθεσε κάποιο χρόνο για να ξεκαθαρίσει αυτές τις ανησυχίες στο τελευταίο video βοήθειας για webmasters: Πώς μπορεί η ιστοσελίδα μου να έχει καλή κατάταξη αν δεν διαθέτει πολλά backlinks;
Η απάντηση του κου Cutts ήταν με λίγα λόγια ότι τουλάχιστον το Google έχει τρόπους για να καταλάβει για το θέμα της σελίδας μας όπως έκανε πριν από χρόνια όταν τα backlinks δεν ήταν στο φόρτε τους. Αυτό το κάνει ο αλγόριθμος της Google ανακαλύπτοντας τις λέξεις που επαναλαμβάνονται και έτσι μπορεί να γνωρίζει το θέμα του άρθρου μας. Όταν δηλαδή δεν υπάρχουν backlinks στο site μας τότε ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί τις λέξεις κλειδιά (keywords).
Επομένως, μια ισχυρή στρατηγική λέξεων κλειδιών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στις πρώτες θέσης κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης.

Αποτελεσματικές συμβουλές για τη χρήση λέξεων-κλειδιών

Ενώ το backlinking πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα μας, ή τουλάχιστον ψηλά στη λίστα για το ανέβασμα της ιστοσελίδας και την προώθησή της, υπάρχουν μερικές βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να γνωρίζουμε, καθώς και πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε.

Στην πραγματικότητα, το βίντεο, του κου Cutts προειδοποιεί για κάτι που γίνεται πολύ συχνά από αρχάριους στο SEO: το παραγέμισμα του άρθρου μας με λέξεις κλειδιά (keyword stuffing). Όταν μια λέξη-κλειδί χρησιμοποιείται πολλές φορές σε μια συγκεκριμένη σελίδα, εμφανίζεται να είναι αφύσικη και ψεύτικη. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν πάρει τα μέτρα τους γι αυτή την τακτική (black hat SEO) και γενικώς τιμωρούν ιστοσελίδες που κάνουν keyword stuffing.

Φροντίστε το κείμενο σας να είναι φυσικό. Χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά με τρόπο που να εμφανίζονται στο κείμενό σας κατά μέσο όρο 2 - 3 τοις εκατό. Πρέπει επίσης να προσέξουμε να υπάρχει σωστή φιλοξενία του site μας σε αξιόπιστο server. Επειδή οι λέξεις-κλειδιά δεν είναι ο μόνος τομέας που προσέχει η Google - η ποιότητα της σελίδας, το περιεχόμενο της σελίδας και η κατάταξή της είναι όλα σημαντικοί παράγοντες.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατάταξη.

Ο κος Cutts αναφέρεται και στη στρατηγική του περιεχομένου και στην στρατηγική μάρκετινγκ που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάταξη. Αν για παράδειγμα κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει ενδεχομένως κάποια πραγματικά σπάνια φράση και αν δεν υπάρχουν άλλες σελίδες στο διαδίκτυο που έχουν τη συγκεκριμένη φράση, ακόμα κι αν δεν έχουμε πολλά backlinks στο site μας, τότε η σελίδα μας μπορεί να έχει πολύ καλή κατάταξη. Μπορεί να έρθει και πρώτη! Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς μια ισχυρή στρατηγική σε λέξεις-κλειδιά, μια αξιόπιστη ιστοσελίδα που έχει τακτική επισκεψιμότητα, διαθέτει πολύτιμες πληροφορίες, έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) και έχει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες (returning visitors) μπορεί να καταταγεί σε υψηλότερη θέση από ό,τι ένα site με μια σταθερή στρατηγική backlink. Υπάρχουν πράγματα που καθορίζουν τις κατατάξεις πέρα από τις παραδοσιακές SEO.
Το περιεχόμενο μπορεί να μας κατατάξει με βάση τα συμφραζόμενα - οι crawlers των μηχανών αναζήτησης γίνονται όλο και πιο έξυπνοι. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορούν να περιλάβουν την ποιότητα προηγούμενου περιεχομένου - εάν μία σελίδα ή άρθρο έχει πολύ καλή κατάταξη, αυτό θα ωφελήσει και άλλες σελίδες σε ένα συγκεκριμένο website.

Βοηθούν τελικά τα backlinks στην κατάταξη και το SEO;

Με απλά λόγια, μια ιστοσελίδα που περιέχει περιεχόμενο που είναι χρήσιμο, είναι χρήσιμη και ενημερωτική σε τακτική βάση, σε ένα αξιόπιστο domain που είναι βασισμένο γύρω από ένα συγκεκριμένο είδος του αντικειμένου, μπορεί να πετύχει καλές κατατάξεις χωρίς backlinks. Βέβαια, τα backlinks ακόμα θα συνεχίσουν να έχουν σημασία τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Εάν δύο ιστοσελίδες θα κατατάσσονταν στην ίδια θέση, αυτή με τη μεγαλύτερη και υψηλότερη ποιότητα backlinks πιθανότατα θα πλεονεκτεί. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Εξετάστε τους στόχους σας κατά τη δημιουργία της επόμενη ιστοσελίδα σας, ή τροποποιώντας την τρέχουσα ιστοσελίδα σας σχετικά με τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει λίγο από όλα. Είναι πιθανό να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα από την άποψη του SEO ranking. Τα baklinks είναι όντως χρήσιμα αλλά δεν είναι μόνο αυτά που θα δώσουν υψηλή κατάταξη της ιστοσελίδας μας στο Google.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(132 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners