Γράφτηκε από τον 
Συμβουλές SEO (Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης)

Συμβουλές SEO για τις μηχανές αναζήτησης

Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης για την χρονιά που ξεκίνησε (2014) είναι υπερβολικά πολύπλοκη για αρχάριους και επομένως θα πρέπει να ακολουθήσουμε μερικές από τις καλύτερες SEO συμβουλές και κόλπα που θα ενισχύσουν κατάταξή των ιστοσελίδων σας στις σύγχρονες μηχανές αναζήτησης.

Συμβουλές και τεχνικές για την ανάλυση λέξεων κλειδιών

Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να βελτιώσει την ανάλυση λέξεων-κλειδιών της ιστοσελίδας σας.

  • Χρησιμοποιήστε το Google Keyword Planner
  • Βρείτε λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά με υψηλό όγκο αναζήτησης
  • Επιλέξτε φράσεις κλειδιά
  • Χρησιμοποιήστε σχετικές λέξεις-κλειδιά καθορισμένες κατά συνάφεια

Google Keyword Planner

Το Google Keyword Planner είναι το δωρεάν εργαλείο SEO που παρέχεται από την Google και βοηθά να ανακαλύψουμε τον όγκο αναζήτησης για λέξεις-κλειδιά και τις σχετικές λέξεις-κλειδιά για την επιχείρησή μας. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο γιατί έχοντας  μια μεγάλη βάση δεδομένων μπορεί να μας δώσει τις σωστές λέξεις-κλειδιά και είναι το καλύτερο σε σύγκριση με άλλα παρόμοια εργαλεία που υπάρχουν γιατί το Google είναι η κορυφαία μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείται από όλους.

Λιγότερο ανταγωνιστική λέξη-κλειδί με υψηλό όγκο αναζήτησης

Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας μέρος του SEO, διότι αν γνωρίζουμε τη λέξη-κλειδί που είναι λιγότερο ανταγωνιστική και έχει ψηλό όγκο αναζήτησης, τότε μπορούμε να φτάσουμε ψηλά τον αριθμό των επισκεπτών μας. Όσο περισσότερους ανταγωνιστές έχουμε τόσο δυσκολότερο είναι να ανέβουμε στις μηχανές αναζήτησης γι' αυτό και οι λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις κλειδιά είναι αυτές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

Επιλέξτε φράσεις κλειδιά

Αντί να επιλέξουμε μια λέξη-κλειδί είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια φράση κλειδί και έχουμε περισσότερες πιθανότητες για να πιάσουμε μια καλύτερη κατάταξη. Έτσι, επιλέγουμε φράσεις κλειδιά που λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με τις λέξεις-κλειδιά.

Συμβουλές SEO για On-page optimization (Βελτιστοποίηση περιεχομένου σελίδας)

Ποιότητα του περιεχομένου. Το περιεχόμενό σας θα πρέπει να ακολουθεί τα παρακάτω:On Page SEO

  • Τίτλος μικρός και στοχευμένος
  • Σχετική Meta Περιγραφή
  • Βέλτιστη αναλογία λέξεων κλειδιών (Keyword Density)
  • Φιλικά SEO Url
  • Λέξεις-κλειδιά στην πρώτη παράγραφο
  • Χρήση κεφαλίδων με τις λέξεις κλειδιά
  • Λέξεις-κλειδιά που ξεχωρίζουν μέσα στο κείμενό μας
  • Βελτιστοποίηση εικόνων

Ενδιαφέροντα και περιγραφικά άρθρα

Σε κανέναν δεν πρόκειται να αρέσει ένα βαρετό και μακροσκελή άρθρο. Έτσι πρέπει να γράφουμε άρθρα με ενδιαφέρον για διάβασμα και περιεχόμενο που θα ξεκαθαρίσει τον τίτλο ή αυτό που υποστηρίζουμε.

Ποιότητα του περιεχομένου

Ποτέ μην αντιγράφετε ολόκληρο ή κομμάτια του περιεχομένου από άλλη ιστοσελίδα. Δεν πρόκειται ποτέ να σας φέρει την επισκεψιμότητα που στοχεύετε. Το Google έχει εξελιγμένους αλγόριθμους στο να βρίσκει διπλότυπο περιεχόμενο (dublicate content). Να αποφύγετε το γέμισμα με λέξεις κλειδιά (keword stuffing) και άλλα κόλπα που εντάσσονται στα black hat SEO tricks.

Μικρός αλλά περιγραφικός τίτλος

Ο τίτλος μας πρέπει να είναι σχετικός και οι φράσεις & λέξεις κλειδιά πρέπει να υπάρχουν στον τίτλο. Το μήκος του καλύτερα να είναι από 40 έως 65 χαρακτήρες.

Σχετική Meta περιγραφή

Πρέπει να είναι ένα εισαγωγικό και σύντομο κείμενο που προτρέπει τον αναγνώστη γύρω στους 156 Χαρακτήρες. Θα εξηγεί όλα τα σημαντικά μέρη του άρθρου σας και θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Βέλτιστη αναλογία λέξεων κλειδιών (Keyword Density)

Διατηρήστε την αναλογία των λέξεων κλειδιών, με το κείμενό σας σε ασφαλή ποσοστά για να μην υπάρχουν κυρώσεις από τον αλγόριθμο της Google.

Φιλικά SEO URL

Η διεύθυνση URL του άρθρου θα πρέπει να έχει τη σημασιολογία του περιεχομένου. Οι μηχανές αναζήτησης συνεχώς τονίζουν στη διεύθυνση URL τις λέξεις-κλειδιά.

Η λέξη-κλειδί στην πρώτη παράγραφο

Χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά στην πρώτη παράγραφο, ώστε οι μηχανές αναζήτησης να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο και ότι τα παρακάτω πραγματικά εξηγούν τον τίτλο.

Χρήση κεφαλίδων με λέξεις κλειδιά

Η χρήση των σωστών κεφαλίδων (h1,h2,h3.....) με λέξεις κλειδιά τονίζουν το περιεχόμενο και βοηθάν τις μηχανές αναζήτησης. Σίγουρα κάνει ευκολότερη την αναγνωσιμότητα και από το Google αλλά και από τους επισκέπτες.

Λέξεις-κλειδιά που ξεχωρίζουν μέσα στο κείμενό μας

Ανάδειξη των λέξεων κλειδιών με έντονα γράμματα ή ένα tag (<em>) θα αυξήσει την ορατότητα του σημείου που πραγματικά θέλετε να τονίσετε στον αναγνώστη και θα δώσετε βαρύτητα στο SEO της σελίδας σας.

Βελτιστοποίηση Εικόνων

Μια εικόνα μπορεί να εξηγήσει τα πάντα καλύτερα από ένα μεγάλο κείμενο. Είναι πολύ καλό να υπάρχουν εικόνες μέσα στο άρθρο μας αλλά θα πρέπει να είναι και βελτιστοποιημένες χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα Alt Tags.

Συμβουλές για τη βελτίωση Off-Page SEO

Συμβουλές SEO για Off-page optimization (Βελτιστοποίηση εκτός σελίδας)Off-Page SEO

Η χρήση των Social Media
Ποιοτικά Backlinks

Η χρήση των Social Media

Η χρήση των Social Media (Facebook, Twitter, Google+ κ.α.) Δεν πρόκειται να μας δώσει backlinks, που είναι πολύ σημαντικά, αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να δημιουργήσει επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Το να έχει κίνηση η ιστοσελίδα μας είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για το SEO. Έτσι πρέπει να γίνεται χρήση των social media για να αυξήσουμε τους επισκέπτες του site μας.

Ποιοτικά Backlinks (σύνδεσμοι URL που δείχνουν πίσω στην ιστοσελίδα μας)

Δε θα πρέπει να δημιουργούμε backlinks πάρα πολύ γρήγορα. Επίσης, δε μετράει η ποσότητα των backlinks αλλά η ποιότητά τους. Είναι προτιμότεροι να έχουμε 1 ή δύο backlinks από ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα (ψηλό PR) παρά 100 ή 200 backlinks από ιστοσελίδες με χαμηλό PR. Έτσι πρέπει να γράφουμε καλά και ενδιαφέροντα άρθρα και τότε τα backlinks θα εισρεύσουν αυτόματα στο περιεχόμενό μας.

Μπορείτε σε αυτή σας την προσπάθεια να βοηθηθείτε από τα παρακάτω εργαλεία:

Εργαλεία SEO

Google Webmaster Tools

Google Adwords

On Page SEO Tool

Traffic Travis

Φυσικά, υπάρχουν αρκετά εργαλεία για να σας βοηθήσουν στην βελτίωση του SEO της σελίδα σας. Για να μπορέσετε να έχετε αποτελέσματα θα πρέπει να αποκτήσετε εμπειρία και γνώση στο πως δουλεύει η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων.

Στο ανταγωνιστικό κόσμο του internet υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για αποτελεσματικό SEO. Πρέπει λοιπόν να ακολουθηθούν οι παραπάνω τεχνικές για να βελτιωθεί η κατάταξή μας στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε για το SEO της σελίδας μας, είναι να έχουμε γράψει μοναδικά και καλογραμμένα άρθρα που θα είναι ενδιαφέροντα ώστε να διαβαστούν από τους επισκέπτες. Αυτός είναι ο σίγουρος κανόνας που βελτιώνει πάντα την κατάταξή μας (SERP).

Ελπίζω ότι αυτές οι συμβουλές SEO θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κατάταξης σας στο Google. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(113 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners