Γράφτηκε από τον 
Συνήθη λάθη στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Ποιά είναι τα συνήθη λάθη που γίνονται στο SEO;

Εάν θέλετε να επιτύχετε μια ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, πρέπει να βελτιστοποιείτε την ιστοσελίδα σας για τις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε να μπορείτε να πετύχετε υψηλότερο ποσοστό έκθεσης. Τα πράγματα εδώ και χρόνια έχουν αλλάξει. Στο παρελθόν δημιουργούσες μια ιστοσελίδα και βάζοντας κάποιο τίτλο και περιγραφή στο κείμενό σου βρισκόταν στην κορυφή των μηχανών αναζήτησης. Σήμερα λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της πληθώρας των σχετικών ιστοσελίδων είναι πια πολύ δύσκολο να ανέβεις ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Χρειάζεται οι σελίδες του site μιας επιχείρησης να είναι βελτιστοποιημένες ως προς το SEO. Παρ' όλα αυτά η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε έναν εύκολο τρόπο να ανεβάσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Γενικά η προώθηση μέσω πληρωμένων διαφημίσεων μπορεί να κοστίσει περισσότερα παρ' όλο που είναι πιο στοχευμένη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Στη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης όμως, ορισμένοι αρχάριοι διαπράττουν κάποια λάθη στις πρακτικές. Έτσι, εκτός από το να βοηθήσουν τον ιστότοπό τους να πετύχει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, αυτά τα λάθη κάνουν μόνο κακό στον ιστότοπό τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τα κοινά λάθη που ενδεχομένως μπορεί να κάνετε και πρέπει να αποφεύγετε.

Βασικά & συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο SEO

Δείτε μερικά από τα πιο βασικά και συνηθισμένα σφάλματα που γίνονται στην προσπάθειά μας να κατασκευάσουμε μια ιστοσελίδα βελτιστοποιημένη για τις μηχανές αναζήτησης και πως αυτά τα λάθη μας μπορεί να αποβούν μοιραία στη μετέπειτα πορεία του site μας.

Η χρήση υπερβολικού flash και scripts στις ιστοσελίδες του site σας

Ένα δημοφιλές λάθος στο SEO είναι η χρήση πάρα πολλών flash εικόνων και άλλων script. Είναι φυσικά θετικό αν ο ιστότοπός σας είναι ελκυστικός στο μάτι και επομένως πολλοί ιδιοκτήτες ιστότοπων προσπαθούν να ενσωματώσουν σελίδες flash, οι οποίες δεν είναι βελτιστοποιημένες για ανίχνευση της μηχανής αναζήτησης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για τη μηχανή αναζήτησης για την ευρετηρίαση της πρώτης σας σελίδας φόρτωσης, οι μηχανές αναζήτησης δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για τον ιστότοπό σας γενικότερα. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλή κατάταξη σελίδας. Εάν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε flash στον ιστότοπό σας, συνιστάται να δημιουργήσετε τη σελίδα flash σας με κάποιο κείμενο και γραφικά που έχουν βελτιστοποιηθεί σωστά για τη μηχανή αναζήτησης. Επίσης, η χρήση πολλών scripts που δημιουργούν animations σε κουμπιά κείμενα και εικόνες εκτός του ότι μπορεί να φορτώνουν τις σελίδες με σφάλματα κώδικα δε βοηθούν καθόλου στο SEO. Προσπαθείστε να τα αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο.

Μη χρήση ετικετών ALT για το περιεχόμενο και τις εικόνες

Αυτή είναι μια σύσταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε - την ανάγκη χρήσης των ετικετών ALT. Αυτές οι ετικέτες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στις σελίδες. Προσπαθήστε να ενσωματώνετε αυτές τις ετικέτες κάθε φορά που χρησιμοποιούνται εικόνες στον ιστότοπο. Και όταν γράφετε αυτές τις ετικέτες ALT για τις εικόνες, η καλύτερη τακτική είναι να συμπεριλάβετε μερικές από τις λέξεις-κλειδιά σε αυτές τις ετικέτες.

Υπερβολική χρήση λέξεων - φράσεων κλειδιών

Οι λέξεις-κλειδιά θεωρούνται ως το θεμέλιο της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που γεμίζουν το περιεχόμενό τους με πάρα πολλές λέξεις-κλειδιά. Η υπερβολική γέμιση και η χρήση υπερβολικά πολλών λέξεων-κλειδιών στις σελίδες δεν θα βοηθήσουν τον σκοπό σας. Και όταν οι μηχανές αναζήτησης καταλάβουν τι κάνετε, τότε απλώς θα αντιμετωπίσετε την καταστροφή, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η κατάταξη των σελίδων σας πολύ αρνητικά χωρίς να μπορείτε να αναστρέψετε την ζημιά. Αντί για γέμιση λέξεων-κλειδιών (Keyword Stuffing), μια καλή στρατηγική είναι η σύνταξη καλών και ενημερωτικών άρθρων που μπορούν πραγματικά να εκτιμήσουν οι αναγνώστες και οι χρήστες του διαδικτύου. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο, ο ιστότοπός σας μπορεί να λάβει μια καλύτερη αναγνωρισιμότητα από τους αναγνώστες και τους ανταγωνιστές.

Αντιγραφή περιεχομένου

Ένα από τα μεγάλα λάθη που κάνουν οι δημιουργοί ιστοσελίδων είναι να αντιγράφουν περιεχόμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο. Είναι μεγάλο λάθος να κλέβεις περιεχόμενο από άλλους ιστότοπους. Λάβετε υπόψη ότι τα ρομπότ μπορούν να διακρίνουν ένα πρωτότυπο περιεχόμενο από ένα που έχει κλαπεί. Πρέπει να δημιουργήσετε καλό αλλά ενημερωτικό περιεχόμενο για να δελεάσετε τους αναγνώστες σας να επιστρέψουν. Επομένως, η λογοκλοπή περιεχομένου δεν ευνοεί την κατάταξη της σελίδας σας.

Χρήση τεχνικών Black Hat SEO

Οι περισσότεροι από τους αρχάριους επαγγελματίες SEO παραβλέπουν τις οδηγίες που δίνουν οι μηχανές αναζήτησης. Είναι σημαντικό να διαβάσετε και να εξοικειωθείτε με αυτές τις οδηγίες, ώστε να αποφύγετε τη χρήση των τεχνικών και πρακτικών SEO που απαγορεύονται. Μία από τις κακές ή δόλιες τεχνικές στο SEO είναι το λεγόμενο Black Hat SEO. Θεωρήστε αυτές τις ενέργειες ως ανήθικες ενέργειες τουλάχιστον στη σφαίρα του διαδικτύου και του SEO. Σχεδόν αμέσως μόλις χρησιμοποιήσετε Black Hat SEO, ενδέχεται να αποκλειστεί ο ιστότοπός σας από στις μηχανές αναζήτησης. Δε σας συμφέρει καθόλου να βάλετε το διαδικτυακό σας μάρκετινγκ σε ρίσκο και θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τέτοιου είδους τεχνικές Black SEO.

Αποφύγετε τα λάθη στο SEO

Η βελτιστοποίηση SEO δεν είναι απλή υπόθεση και κάποιος που το κάνει πρώτη φορά είναι πολύ πιθανό να κάνει όλα ή μερικά από τα παραπάνω λάθη. Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της ιστοσελίδας σας θα σας δώσει ώθηση ώστε να μπορέσετε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησής σας, να φέρετε περισσότερους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας και επομένως να αυξήσετε τις πωλήσεις της επιχείρησής σας. Χωρίς όμως τα σωστά βήματα και την ορθή καθοδήγηση ίσως δε θα έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε πάση θυσία να αποφύγετε τα πιο πάνω συνηθισμένα λάθη για το SEO. Σε κάθε περίπτωση για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι απαραίτητη η βοήθεια και η υποστήριξη κάποιου ειδικού με εμπειρία. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να σας ενημερώσουμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας της επιχείρησής σας!

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(350 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners