Γράφτηκε από τον 
Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και πως να τα αποφύγετε

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Ποιά είναι τα συνηθέστερα λάθη στο SEO;

Εάν θέλετε να αποκτήσετε ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας για τις μηχανές αναζήτησης ώστε να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε αυτές. Από αυτή την άποψη, η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή το SEO είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε έναν εύκολο τρόπο για αυξήσετε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας. Ωστόσο, μια που όλοι δεν έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, γίνονται λάθη στις πρακτικές SEO.

Έτσι αυτές οι πρακτικές αντί να βοηθούν την ιστοσελίδα μας να επιτύχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών την βλάπτουν και πολλές φορές δεν είναι και εύκολο να διορθωθούν άμεσα. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

Η χρήση Flash και Scripts στην ιστοσελίδα μας

Ένα δημοφιλές λάθος στο SEO είναι η χρήση πάρα πολλών flash και άλλων script στις ιστοσελίδες του site μας. Φυσικά, είναι πλεονέκτημα να έχετε ένα ελκυστικό site με όμορφες σελίδες όπου θα υπάρχουν slideshows, κινούμενες εικόνες και γράμματα, γι' αυτό πολλοί ιδιοκτήτες αλλά και κατασκευαστές ιστοσελίδων προσπαθούν να ενσωματώσουν σελίδες flash, οι οποίες δεν είναι βελτιστοποιημένες για ανίχνευση στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει κυρίως με την τεχνολογία flash επειδή δεν έχει τα στοιχεία που χρειάζονται για την ευρετηρίαση στην πρώτη σελίδα φόρτωσης του site σας με αποτέλεσμα οι μηχανές αναζήτησης γενικά να μη "ενδιαφέρονται" για την ιστοσελίδα σας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια flash ιστοσελίδα δεν υπάρχουν τίτλοι, περιγραφές ή και λέξεις φράσεις κλειδιά με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή κατάταξη των σελίδων σας στις μηχανές αναζήτησης. Εάν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε flash στο site σας, συνιστάται να φτιάξετε τη σελίδα φλας με κάποιο κείμενο και γραφικά που έχουν βελτιστοποιηθεί σωστά για τη μηχανή αναζήτησης. Θα πρέπει να εμπεριέχονται σε κανονικές σελίδες μέσα στο site μας οι οποίες θα είναι βελτιστοποιημένες για SEO.

Σημαντική η χρήση ετικετών ALT για το περιεχόμενο και τις εικόνες

Αυτή είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε - η ανάγκη χρήσης των ετικετών ALT. Αυτές οι ετικέτες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στις σελίδες του site μας. Θα πρέπει πάντα να ενσωματώνουμε αυτές τις ετικέτες κάθε φορά που χρησιμοποιούμε εικόνες στον ιστότοπο. Όταν περνάμε αυτές τις ετικέτες ALT στις εικόνες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε μερικές από τις λέξεις, φράσεις κλειδιά σε αυτές τις ετικέτες.

Υπερβολική χρήση λέξεων, φράσεων κλειδιών (Keyword stuffing)

Οι λέξεις, φράσεις κλειδιά θεωρούνται ως το θεμέλιο της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που γεμίζουν το περιεχόμενό τους με πάρα πολλές λέξεις, φράσεις κλειδιά. Η υπερβολή και η υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών στην ιστοσελίδα μας δε θα βοηθήσει τον σκοπό μας. Έτσι λοιπόν όταν οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύψουν ότι έχετε περασμένες πολλές λέξεις κλειδιά στη σελίδα σας τότε αυτό θα φέρει την καταστροφή αφού μπορεί να επηρεαστεί πολύ αρνητικά η κατάταξη της σελίδας. Αντί να γεμίζουμε απλά με λέξεις, φράσεις κλειδιά το κείμενο της σελίδας μας, μια καλή στρατηγική είναι να γράφουμε καλό και ενημερωτικό ;περιεχόμενο που οι αναγνώστες και γενικά οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν πραγματικά να εκτιμήσουν. Τουλάχιστον κάνοντας αυτό, ο ιστότοπός σας μπορεί να λαμβάνει επισκέψεις από αναγνώστες που θα επιστρέψουν στη σελίδα σας και θα φέρουν κι άλλους μοιράζοντας το ενδιαφέρον περιεχόμενό της.

Επανάληψη περιεχομένου

Το να επαναλαμβάνεις το ίδιο περιεχόμενο είτε στο ίδιο σας το site είτε να κλέβετε περιεχόμενο από άλλους ιστότοπους είναι πάρα πολύ βλαβερό για το SEO. Λάβετε υπόψη ότι τα ρομπότ μπορούν να διακρίνουν ένα πρωτότυπο περιεχόμενο από κάποιο περιεχόμενο που έχει αντιγραφεί / κλαπεί από αλλού. Πρέπει να βρίσκετε σωστό, πρωτότυπο και ενημερωτικό περιεχόμενο ώστε να προσελκύσετε τους αναγνώστες σας. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πάρα πολύ συχνά κυρίως σε ηλεκτρονικές εφημερίδες όπου η ίδια είδηση πολλαπλασιάζεται και αντιγράφεται συνεχώς. Εκεί θα παρατηρήσετε ότι ιστοσελίδες που έχουν και δικές τους δημοσιογραφικές γνώμες έρχονται ψηλότερα στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης γιατί προσπαθούν να έχουν, όσο γίνεται, διαφορετικό περιεχόμενο. Η κλοπή επομένως του περιεχομένου δεν ευνοεί την κατάταξη της σελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης και μάλιστα μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό. Επιπρόσθετα σε αυτό υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχετε μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου πράγμα πολύ συχνό κυρίως σε ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Πώς θα αποφύγω λάθη στο SEO;

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι οι περισσότεροι δημιουργοί ιστοσελίδων και κυρίως περιεχομένου αγνοούν τις παραπάνω οδηγίες για το SEO στην ιστοσελίδα τους με αποτέλεσμα την άσχημη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Είναι σημαντικό να διαβάσετε και να εξ οικειωθείτε με τις παραπάνω απλές οδηγίες, ώστε να αποφύγετε τη χρήση τεχνικών και πρακτικών SEO που απαγορεύονται. Μία από τις κακές ή δόλιες τεχνικές στο SEO είναι το black hat SEO (μαύρο καπέλο). Θεωρήστε αυτές τις ενέργειες ως ανήθικες ενέργειες τουλάχιστον στον τομέα του διαδικτύου και του SEO. Αν ποτέ χρησιμοποιήσετε τέτοιες τεχνικές, ενδέχεται να διατρέχετε τον κίνδυνο να απαγορευτεί ο ιστότοπός σας στις μηχανές αναζήτησης.

Για να καταφέρετε η ιστοσελίδα σας να "ανέβει" στις κατατάξεις των μηχανών αναζήτησης προσέξτε τα παραπάνω σημεία και ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποφεύγοντας τις παγίδες που περιλαμβάνουν. Φυσικά, για κάθε απορία και ερώτησή σας είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(115 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners