Γράφτηκε από τον 
Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και μάρκετινγκ στις μηχανές αναζήτησης

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και διαδικτυακό μάρκετινγκ.

Δείτε τη διαφορά του SEO & SEM

To SEO (Search Engine Optimization - Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) και το SEM (Search Engine Marketing - Μάρκετινγκ για τις μηχανές αναζήτησης) είναι δύο όροι που συνήθως χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους webmasters (κατασκευαστές και διαχειριστές ιστοσελίδων). Μερικές φορές φαίνεται ότι οι δύο όροι χρησιμοποιούνται σχεδόν εναλλακτικά. Αλλά υπάρχει πραγματικά κάποια διαφορά; και αν ναι, ποια είναι αυτή;

Είναι διαφορετικό το SEO από το SEM;

Στην πραγματικότητα, και μόνο από τον όρο μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσά τους. SEO σημαίνει Search Engine Optimization βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Αναφέρεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες στη σελίδα σας ώστε να είναι πιο φιλική μηχανές αναζήτησης. SEM απ' την άλλη μεριά σημαίνει Search Engine Marketing (Μάρκετινγκ για τις μηχανές αναζήτησης). Αποτελεί ένα είδος ομπρέλας όλων των όρων που αναφέρονται σε οτιδήποτε χρειάζεται να κάνουμε για να ανεβάσουμε τη σελίδα σας ψηλότερα στις κατατάξεις των μηχανών αναζήτησης, από τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης στο να ζητήσετε συνδέσμους backlinks για την υποβολή του URL σας τις μηχανές αναζήτησης.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας ή Μάρκετινγκ για μηχανές αναζήτησης;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο, όταν αναζητάμε υπηρεσίες για το SEO και το SEM της ιστοσελίδας μας. Εάν η εταιρεία ή η επιχείρηση που θα θέλατε να συνεργαστείτε δε διευκρινίζει τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει ως μέρος του "SEM Πακέτου" της τότε μη διστάσετε να ρωτήσετε για να πάρετε περισσότερες λεπτομέρειες και ποτέ μην επενδύσετε κάποια χρήματα μέχρι να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες! Ορισμένες εταιρείες μπορεί να εννοούν απλά τίποτε περισσότερο από την υποβολή URL της ιστοσελίδας σας σε μερικές μηχανές αναζήτησης. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που θα "ανεβάσει" την ιστοσελίδα σας στις αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης. Χρειάζεστε πολύ περισσότερα πράγματα για μια επιτυχημένη καμπάνια SEM.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο διαδικτυακό μάρκετινγκ.

Θα πρέπει λοιπόν, όποτε είναι δυνατόν, πρώτα να πάρετε μια λίστα από συγκεκριμένα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, η εταιρία που θα αναλάβει την προώθηση της ιστοσελίδα σας. Θα υποβάλουν το URL σας στις μηχανές αναζήτησης; Πάρτε μια λίστα με τις μηχανές αναζήτησης που σχεδιάζουν να την υποβάλουν. Ρωτήστε τους ποιες θα είναι οι λέξεις-κλειδία όπου θα βελτιστοποιήσουν το site σας; Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα περιλαμβάνουν META και ALT tags για όλες τις σελίδες του site. Αυτά είναι μόνο μερικά πράγματα που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή καμπάνια SEM.

Συμπερασματικά

Σε τελική ανάλυση, αν μια εταιρεία χρησιμοποιεί "SEO" ή "SEM" δεν έχει σημασία όσο το τι υπηρεσίες τελικά θα μας προσφέρει. Ιδανικά, το SEM θα είναι πιο πολύτιμο από SEO, γιατί λογικά θα περιλαμβάνει όχι μόνο το SEO της ιστοσελίδας μας αλλά και διάφορες άλλες στρατηγικές μάρκετινγκ. Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και για όλες τις εταιρίες διαδικτυακού μάρκετινγκ. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, το SEO ή και το SEM μπορεί να είναι απλά ένα κωδικό όνομα που χρησιμοποιούν οι εταιρίες μάρκετινγκ. Θα πρέπει να ψάξετε για αξιόπιστους δικτυακούς συνεργάτες, και να ζητήσετε ποιες είναι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρουν. Αφού έχετε κάνει την αναζήτησή σας, θα είστε σε καλύτερη θέση να λάβετε πιο τεκμηριωμένη απόφαση μεταξύ SEO και SEM και να είστε πιο σίγουροι ότι δε θα σας εξαπατήσουν και ότι πραγματικά θα δώσετε καλύτερη αξία στα χρήματά σας!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη βελτιστοποίηση και την προώθηση που χρειάζεται η ιστοσελίδα σας.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(143 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners