Γράφτηκε από τον 
Βελτιστοποίηση περιεχομένου για τα social media και το SEO

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τα social media και το SEO

Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων συνήθως χρησιμοποιούν κάθε τεχνική αποκλειστικά για την βελτίωση της κατάταξής τους στις μηχανές αναζήτησης. Τα πράγματα όπως δείχνουν να αλλάζουν. Σήμερα ένα νέο πρότυπο αναζήτησης και προώθησης στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει να κερδίζει έδαφος καθημερινά.
Εάν δεν έχετε καμία κοινωνική παρουσία, δεν μπορείτε απλά να κερδίσετε καλύτερη θέση γρήγορα και σταθερά στο SERPs, όπως μπορείτε, αν έχετε μια ισχυρή παρουσία στα social media. Έτσι, πώς είναι δυνατό να βελτιστοποιήσουμε την κοινωνική παρουσία μας και ταυτόχρονα το SEO; Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία.

Διαφορές μεταξύ των social media και του SEO

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μάρκετινγκ Περιεχομένου (Content Marketing Institute), υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ της κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing) και της βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης (SEO). Ενώ ο στόχος και των δύο είναι υψηλότερες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης, η καθεμιά έχει διαφορετική προσέγγιση. Όταν πρόκειται για την μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να σκεφτούμε δέσμευση και κοινή χρήση. Όταν πρόκειται για SEO, θα πρέπει να σκεφτούμε τη στρατηγική και την τακτική.

Τέσσερις τακτικές αναζήτησης και τακτικών κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ακούν πολλοί για τη βελτιστοποίηση σκέφτονται ότι είναι κάτι δύσκολο και ακατόρθωτο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το ξεκίνημα της κοινωνικής σας δικτύωσης και της βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης δεν πρέπει να είναι μεγάλη επιστήμη. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται απλώς να εφαρμόσετε αυτές τις τέσσερις απλές τακτικές:

Τακτική 1: Πρέπει να γνωρίζετε το επιχειρηματικό σας μοντέλο πολύ καλά

Όταν μια εταιρεία γνωρίζει τη σημασία αυτής της τακτικής, είναι προς όφελός της. Γνωρίζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο ακούγεται σαν κάτι πολύ απλό, αλλά πάρα πολλές επιχειρήσεις κάνουν το λάθος να μη γνωρίζουν σωστά το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αποτυγχάνουν να καθίσουν κάτω και να επικεντρωθούν στους βασικούς στόχους τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι στόχοι μας θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της βελτιστοποίησης. Έτσι, αφιερώστε ένα λεπτό και να απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρίνεια:

 • Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
 • Ποια είναι τα προτερήματα και τις υποχρεώσεις σας;
 • Πώς ορίζετε μια μετατροπή;
 • Ο σκοπός σας είναι οι εμφανίσεις (impressions) ή τα κλικς και η επισκεψιμότητα;

Τακτική 2: Βελτιστοποίηση για Αναζήτηση και Share

Η ισορροπία είναι το παν. Ναι, είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε τις ιστοσελίδες και τα social media. Σίγουρα πρέπει να βελτιστοποιήσετε τα θέματα σας και τις συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά με βάση αυτό που αναζητούν οι πελάτες στην πραγματικότητα, αλλά θα πρέπει επίσης να καταστήστε το social sharing (κοινωνική ανταλλαγή) συναρπαστική και απλή. Πώς όμως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να το καταφέρετε:

 • Ξεκινήστε με έξυπνους (πιασιάρικους) τίτλους, υπότιτλους και κεφαλίδες
 • Συμπεριλάβετε φράσεις αναζήτησης.
 • Το περιεχόμενό σας πρέπει πάντα να περιλαμβάνει widgets για social sharing, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν με ένα μόνο κλικ να το μοιράζονται

Τακτική 3: Στοχεύστε σε πράγματα που θα ήθελαν οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν την αποστολή να παρέχουν στους χρήστες τις πιο σχετικές και υψηλής ποιότητας ιστοσελίδες καθώς και με το περιεχόμενο που πληροί τα κριτήρια αναζήτησής τους. Οι μηχανές καθορίζουν ποιες ιστοσελίδες είναι ποιοτικές και σχετικές ζυγίζοντας κυρίως τέσσερα κύρια κριτήρια:

 • Το κύρος (Authority): Το κύρος μιας ιστοσελίδας κτίζεται σιγά σιγά. Μπορείτε να το χτίσετε μέσω εξαιρετικού περιεχόμενου. Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε το είδος του περιεχομένου έτσι ώστε οι επισκέπτες να θέλουν δημιουργήσουν συνδέσεις (links) και παραπομπές.
 • Το περιεχόμενο (content): Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα σας, φρέσκο ​​και ελκυστικό. Πρέπει να έχει καλή γραμματική, ορθογραφία και φυσική χρήση των λέξεων-κλειδιών. Δεν θα πρέπει φυσικά ποτέ να γεμίζουμε απλά το κείμενό μας με λέξεις-κλειδιά (keyword stuffing).
 • Την ταχύτητα: Πόσο γρήγορο είναι το site σας; Είναι γεμάτο από συνδέσμους που δε δείχνουν πουθενά (broken links); Έχει προβλήματα λειτουργικότητας ή είναι ευχάριστο και ενημερωτικό κατά την περιήγησή του;
 • Την εμπειρία του χρήστη: Είναι το site σας ελκυστικό και εύκολο στην πλοήγηση; Μπορούν οι επισκέπτες να βρουν εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητούν;

Τακτική 4: Έμφαση στα Meta σας (meta περιγραφές & meta λέξεις-κλειδιά)

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας πρέπει να έχει ενσωματωμένες ετικέτες τίτλου και μετα-περιγραφές. Ναι, μιλάμε για μια απλή κωδικοποίηση που πολλά CMS την κάνουν αυτόματα, αλλά είναι πολύ σημαντική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι:

 • Μοναδικές ετικέτες τίτλου: Σκεφτείτε αυτά ως αγγελίες τεσσάρων έως οκτώ λέξεων. Ο στόχος είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να τον κάνει να θέλουν να κάνουν κλικ για να δουν περισσότερες λεπτομέρειες.
 • Μοναδικές meta περιγραφές: Αποφύγετε τη χρήση διπλότυπων περιγραφών. Θα πρέπει να είναι τόσο μοναδικές όσο και οι τίτλοι σας και θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη σελίδα που περιγράφουν.

Σήμερα, το μάρκετινγκ των κοινωνικών δικτύων (social media marketing) και η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) πάνε χέρι-χέρι. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ισορροπία, η υπομονή και η επιμονή. Με μόνο μια σχετικά μικρή προσπάθεια, μπορείτε να επιτύχετε πολλά. Για περισσότερες πληροφορίες ή ακόμη και για να αναλάβουμε την προώθηση της ιστοσελίδας σας στα κοινωνικά δίκτυα και τις μηχανές αναζήτησης μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(159 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners

Πολιτική απορρήτου

Πολιτική cookies