Γράφτηκε από τον 
Βήματα στην κατασκευή ιστοσελίδων

Βήματα για πετυχημένη κατασκευή ιστοσελίδων.

Παρ' όλη την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και την ολοένα και συχνότερη προβολή των επιχειρήσεων σε αυτό δημιουργώντας ιστοσελίδες, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα βασικά βήματα της διαδικασίας κατασκευής ιστοσελίδων. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε την διαδικασία αυτή στα βασικά βήματά της έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε μια καλή εικόνα της διαδικασίας κατασκευής ιστοσελίδων.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς και τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσετε ώστε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη ιστοσελίδα για την προβολή και προώθηση των προϊόντων ή και των υπηρεσιών σας.

Στόχος ή σκοπός της κατασκευής της ιστοσελίδας μας.

Πρώτο και βασικό βήμα είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο στόχος και σκοπός κατασκευής της ιστοσελίδας μας.

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησής μας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να αποφασίσουμε για τα παρακάτω:

  • Ποιο είναι το κοινό στο οποίο στοχεύουμε; Προσφέρουμε προϊόντα η υπηρεσίες σε πελάτες λιανικής, χονδρικής ή και τα δύο;
  • Σκοπός μας είναι απλά να προβάλουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας ή ακόμη και να τα πουλήσουμε στο διαδίκτυο μέσω κάποιου eshop;
  • Θα μας είναι αναγκαία η συχνή ενημέρωση της ιστοσελίδας μας; Δηλαδή θα πρέπει συχνά να παρουσιάζουμε νέες υπηρεσίες ή και προϊόντα;
  • Διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό για τα προϊόντα μας; Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου επαγγελματία φωτογράφου; Έχουμε ίσως την γνώση και τα εργαλεία να κάνουμε μόνοι μας την φωτογράφιση των προϊόντων μας;
  • Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες που θα θέλαμε να περιλαμβάνει η ιστοσελίδα μας. Όπως online παραγγελίες, gallery εικόνων, εφαρμογή ενημερωτικών δελτίων, blog κ.α.;
  • Είμαστε δυνατοί στα social media (facebook, twitter, google+); Θα μπορούμε σε συχνή βάση να ενημερώνουμε τις σελίδες μας εκεί με post που θα βοηθήσουν το ανέβασμα της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης;
  • Ποιο υπολογίζουμε πως θα είναι το αρχικό budget μας;
  • Ποιοι θα είναι οι στόχοι μας διαθέτοντας αυτά τα χρήματα;

Καταγράφοντας τις απαντήσεις στα παραπάνω θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα του τι ακριβώς θέλουμε και μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην αναζήτηση του κατασκευαστή της ιστοσελίδας μας.

Η αναζήτηση κατασκευαστή ιστοσελίδων θα είναι το δεύτερο βήμα μας.Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Design

Ο καθένας σήμερα το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν ψάχνει κάτι είναι να το αναζητήσει χρησιμοποιώντας κάποια μηχανή αναζήτησης. Έτσι λοιπόν και εμείς θα μπορούσαμε γρήγορα και εύκολα να αναζητήσουμε την φράση "κατασκευή ιστοσελίδων" στο google, το yahoo, το msn κλπ. Το πρόβλημα εκεί είναι πως ειδικά γι' αυτή την φράση θα βρείτε αμέτρητα αποτελέσματα και έτσι θα είναι σχετικά δύσκολο να ξεκαθαρίσετε με ποιόν θα έχετε σωστή συνεργασία. Πολύ πιθανό είναι ότι όταν θα περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες των διαφόρων σχεδιαστών ιστοσελίδων θα δείτε και τιμές που έχουν μεγάλη απόκλιση από τύπο ιστοσελίδας σε τύπο ιστοσελίδας και από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Το σίγουρο είναι πως πληρώνοντας την κατασκευή ιστοσελίδας σας ακριβά δεν σημαίνει πως θα καλύψει και τους στόχους σας. Εδώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψη μας τα χρήματα που θα θέλαμε να διαθέσουμε, το budget μας δηλαδή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτό και μετά να μετανιώσουμε για την επένδυση που κάναμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα και να βρούμε την χρυσή τομή. Θα πρέπει να βρούμε κάποιον κατασκευαστή ιστοσελίδων που είναι αξιόπιστος έτσι ώστε να παραλάβουμε αυτό που θα μας υποσχεθεί και το κόστος της ιστοσελίδας μας να παραμείνει μέσα στις δυνατότητές μας.
Για να μπορέσουμε να κρίνουμε αν ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας μας είναι αξιόπιστος θα πρέπει να δούμε αν τα project τα οποία έχει υλοποιήσει έγιναν μέσα στο υποσχόμενο χρόνο τους, κρατήθηκαν στο αρχικό budget τους, λειτούργησαν σωστά, έκαναν αυτό για το οποίο υλοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων που κατασκεύασε είναι ευχαριστημένοι. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να δούμε, χωρίς να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες του κατασκευαστή, είναι αν οι ιστοσελίδες είναι της αισθητικής μας. Από το portfolio κάθε κατασκευαστή ιστοσελίδων μπορούμε να δούμε τα διάφορα έργα τους και να εκφέρουμε γνώμη αν μας έχει αρέσει το εικαστικό που περιλαμβάνει, τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν, τα γραφικά, το layout, τα κουμπιά και όλα τα κομμάτια που κάνουν τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας να θέλει να επιστρέψει σ' αυτή.
Αν έρθουμε σε επαφή με πελάτες του κατασκευαστή θα μπορούσαμε να μάθουμε αν είναι ικανοποιημένοι με την κατασκευή της ιστοσελίδας τους, αν είχαν καλή συνεργασία με τον web designer, αν υπήρξε άμεση και σωστή ανταπόκριση από τον κατασκευαστή, αν έχουν καλή υποστήριξη και μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, αν τελικά τους βοήθησε να πετύχουν τους στόχους τους. Αν πετύχουμε να διαπιστώσουμε τα παραπάνω θα μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι η εταιρία ή ο κατασκευαστής ιστοσελίδων που θα συνεργαστούμε είναι αυτός που θα μας βοηθήσει στον σκοπό μας.

Καταγραφή των απαιτήσεων μας και σκοπός της κατασκευής της ιστοσελίδας.

Για να έχει επιτυχία η κατασκευή της ιστοσελίδας μας θα πρέπει ο κατασκευαστής οπωσδήποτε να έχει σαφή εικόνα του τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Πριν από λίγο καιρό μιλώντας με κάποιον υποψήφιο πελάτη τον ρώτησα τι θα ήθελε να πετύχει με την κατασκευή της ιστοσελίδας του και η απάντησή του ήταν άμεση: "Θέλω να διπλασιάσω τις πωλήσεις μου και η επιχείρησή μου να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο". Σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν ξεκάθαρο του τι ακριβώς ήθελε και θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να δούμε μαζί τις απαιτήσεις της κατασκευής αυτής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Για να μπορέσουμε λοιπόν να δώσουμε μια πιο σαφή εικόνα στον κατασκευαστή του τι θέλουμε να κάνουμε καλό θα ήταν να ξαναδούμε και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις της πρώτης παραγράφου.
Εδώ κάποιος έμπειρος κατασκευαστής ιστοσελίδων θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για μας και να μας καθοδηγήσει δίνοντάς μας εικόνα όλων των δυνατοτήτων που έχει η κατασκευή ιστοσελίδων. Ίσως λοιπόν θα χρειαστεί αρκετή κουβέντα για την ανάλυση των επιλογών μας. Η καταγραφή των απαιτήσεών μας θα μας βοηθήσει επίσης στο να αποφασίσουμε και για το εικαστικό κομμάτι του σχεδιασμού της ιστοσελίδας μας. Όταν είμαστε λοιπόν έτοιμοι με το τι θέλουμε και ποιος είναι ο στόχος μας μπορούμε να πάμε σε αποφάσεις που αφορούν την εμφάνιση της ιστοσελίδας μας.

Το εικαστικό κομμάτι της ιστοσελίδας μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εμφάνιση της ιστοσελίδας μας καθορίζει την πρώτη εντύπωση του επισκέπτη. Είναι σίγουρα αυτή που θα τον ελκύσει να δει το περιεχόμενό της και να επισκεφθεί και περισσότερες ιστοσελίδες μας. Η εμφάνιση που αποτελείται από τα γραφικά, το λογότυπο, το μενού, τα χρώματα, το layout, οι γραμματοσειρές κ.α. παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αν ο υποψήφιος πελάτης μας θα αφιερώσει χρόνο για να γνωρίσει την επιχείρησή μας, τις υπηρεσίες ή και τα προϊόντα μας. Η επιλογή των παραπάνω θα πρέπει να γίνει προσεκτικά για να φέρει και τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Το εικαστικό θα πρέπει οπωσδήποτε να ταιριάζει στον τύπο της επιχείρησής μας και στο είδος των προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρουμε. Τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται στο πρότυπο της ιστοσελίδας. Για την σωστή επιλογή αυτού του προτύπου ο κατασκευαστής ιστοσελίδων (web designer) θα πρέπει να μας παρουσιάσει μερικά δείγματα εικαστικών προτύπων (Templates) ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε το κατάλληλο. Σίγουρα η βοήθειά του σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη γιατί έχει μεγαλύτερη εμπειρία και μπορεί να καταλάβει άμεσα και το κόστος υλοποίησης τους. Έτσι μπορούμε να κάνουμε την σωστή επιλογή που θα βρίσκεται και μέσα στο budget μας.

Το περιεχόμενο για την κατασκευή της ιστοσελίδας μαςΠεριεχόμενο ιστοσελίδων - Website content

Όπως όλοι ο ειδικοί στο SEO αναφέρουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι αυτό που "κοιτάνε" οι μηχανές αναζήτησης και αναλόγως κατατάσσουν και τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματά τους. Είναι σίγουρο επίσης ότι και ο κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας μας θα πρέπει άμεσα να καταλάβει το τι κάνει η επιχείρησή μας για να συνεχίσει και την περιήγησή του. Σίγουρο είναι επίσης ότι το καλύτερο εικαστικό πρότυπο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα στους επισκέπτες αν δεν υπάρχει και το κατάλληλο περιεχόμενο.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε την συγκέντρωση του σωστού περιεχομένου για την ιστοσελίδα μας γιατί αυτό αφορά και τους επισκέπτες μας αλλά και τις μηχανές αναζήτησης. Επειδή το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας είναι το Α και το Ω της ιστοσελίδας μας θα πρέπει να συλλέξουμε κείμενο, εικόνες και video σχετικό με το τι θέλουμε να παρουσιάσουμε στους δυνητικούς πελάτες μας. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε τους τίτλους των άρθρων μας που πρέπει όχι μόνο να περιλαμβάνουν τις λέξεις κλειδιά αλλά και να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα κείμενά μας θα πρέπει επίσης να δίνουν περισσότερες και σωστές πληροφορίες για την επιχείρησή μας χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.
Επειδή μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις επιλέγοντας τις σωστές φωτογραφίες κεντρίζουμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παρουσιάζουμε σωστά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας με αποτέλεσμα να κάνουμε τον επισκέπτη να γίνει πελάτης μας

Η κατασκευή της ιστοσελίδας μας

Το τελικό στάδιο της δημιουργίας της ιστοσελίδας σας είναι όταν ο κατασκευαστής έχει πάρει όλα τα δεδομένα από εσάς καθώς και κείμενα, εικόνες, video και ότι άλλο θα συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα σας και ξεκινάει την κατασκευή της. Ακόμη και εδώ αν και δεν χρειάζεται να συμμετέχετε ενεργά, μπορείτε να παρακολουθείτε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας σε πραγματικό χρόνο και να θέτετε παρατηρήσεις να προτείνετε αλλαγές σε σημαντικά σημεία. Βέβαια οι διάφορες αλλαγές καλό είναι να προτείνονται στο αρχικό στάδιο της υλοποίησης μέσω ανοιχτής επικοινωνίας με τον κατασκευαστή έτσι ώστε νωρίς να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η ιστοσελίδα μας θα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας.

Παράδοση της ιστοσελίδας και η πληρωμή για την κατασκευή της

Αφού η ιστοσελίδα μας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο server φιλοξενίας μας θα πρέπει προτού κάνουμε την εξόφληση να είμαστε σίγουροι ότι η ιστοσελίδα που παραλαμβάνουμε είναι αυτή που μας έχουν περιγράψει στην οικονομική προσφορά που έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα κομμάτια της και να δούμε αν αυτό που παραλαμβάνουμε είναι αυτό που περιγράφεται στην μεταξύ σας συμφωνία. Τότε και μόνο τότε είναι σωστό να προχωρήσουμε στην ολική εξόφλησή της.

Βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδωνΒελτιστοποίηση ιστοσελίδων - SEO

Τα παραπάνω στάδια περιλαμβάνουν βήματα για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας και δεν περιλαμβάνουν την βελτιστοποίηση και την προώθησήτης. Η κατασκευή ιστοσελίδων καλό είναι να περιλαμβάνει και κάποιο βασικό SEO. Τι είναι λοιπόν το SEO; Με τον όρο SEO αναφερόμαστε στην βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης. Είναι η διαδικασία που κάνει ο κατασκευαστής ιστοσελίδων για να εμπλουτίσει με σωστό τρόπο, εξειδικευμένα, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας με τις λέξεις και φράσεις κλειδιά που αφορούν την επιχείρησή σας. Ο απώτερος σκοπός της όλης διαδικασίας είναι οι βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες να αξιολογηθούν καλύτερα από τον ανταγωνισμό και να καταλάβουν υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν λοιπόν ο σκοπός μας είναι να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας που θα μετατραπούν σε πελάτες, θα πρέπει να δώσουμε την ίδια και ίσως περισσότερη σημασία στο κομμάτι της βελτιστοποίησης και προώθησης της ιστοσελίδας μας.

Επιτυχημένη κατασκευή ιστοσελίδων

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, επειδή τα βήματα για την κατασκευή ιστοσελίδων για πολλούς δεν είναι απλά και κατανοητά, θα πρέπει ο κατασκευαστής με τον οποίο ή την οποία θα συνεργαστούμε όχι μόνο να μας εξηγήσει την διαδικασία αλλά και να μας ενημερώνει σε όλα τα στάδια για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε μαζί του. Τελικά η εξειδίκευσή αυτού που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα μας, η συνεργασία μαζί του, η εμπιστοσύνη που θα του δείξουμε και σωστή καταγραφή του σκοπού της ιστοσελίδας μας, είναι τα κλειδιά για μια επιτυχημένη κατασκευή ιστοσελίδας.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με τη κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, την βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(115 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners