Ιστοσελίδες με responsive web design (mobile sites)

Λέγοντας ότι μια ιστοσελίδα κατασκευάστηκε με responsive web design υποδηλώνουμε ότι έχουμε την έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει ώστε να μπορεί προσαρμόζει τα βασικά χαρακτηριστικά της σε οποιαδήποτε οθόνη της συσκευής του χρήστη. Ο όρος χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με πρώτη φορά από τον Ethan Marcotte στο άρθρο του με τίτλο “Responsive Web Design”. Τις ιστοσελίδες λοιπόν που έχουν responsive web design θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως "έξυπνες" ιστοσελίδες που "καταλαβαίνουν" τις διαστάσεις της οθόνης και προσαρμόζονται (respond) σε αυτήν. Η ανάγκη για τη δημιουργία ιστοσελίδων με responsive web design, υπάρχει τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς των smartphones και tablets. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Αν και ο προσωπικός υπολογιστής (desktop) έχει πολλά πλεονεκτήματα ο τρόπος ζωής μας δε μας επιτρέπει να τον χρησιμοποιούμε συνεχώς.

Πως λειτουργεί το Responsive Web Design

Πως λειτουργεί το Responsive Web Design

Η συνεχής εξάπλωση των smartphones και tablets δημιούργησε αρχικά προβλήματα στην εμφάνιση των ήδη υπαρχόντων ιστοσελίδων λόγω ασυμβατοτήτων τους και διαφορών στο μέγεθος της οθόνης τους. Για να αποφύγουμε λοιπόν τέτοιου είδους προβλήματα και να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στον επισκέπτη, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο πως θα κατασκευάσουμε μια ιστοσελίδα. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύει την τις διαστάσεις της οθόνης που πρόκειται να προβληθεί και να προσαρμόζεται ανάλογα. Αν χρησιμοποιείται οθόνη με σχετικά μεγάλες διαστάσεις (πχ 1000px και πάνω) η ιστοσελίδα προβάλλεται κανονικά σε πλήρες πλάτος και εμφανίζει όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτή. Στις περιπτώσεις που η οθόνη είναι μικρότερη σε πλάτος η ιστοσελίδα πρέπει να ανταποκριθεί (respond) και τότε τα αντικείμενα τοποθετούνται σε μία στήλη το ένα κάτω από το άλλο αλλά και μπορεί να αποκρυφτούν εντελώς. Πριν από 2-3 χρόνια οι κατασκευαστές ιστοσελίδων για να ανταπροκριθούν στην εξάπλωση των συσκευών με μικρές οθόνες έπρεπε να κατασκευάσουν δύο ή και παραπάνω εκδόσεις του ιδίου site. Αυτό είχε αρκετά προβλήματα και φυσικά αυξημένο κόστος κατασκευής και συντήρησης. Επίσης, η προώθηση της επιχείρησης στο internet θα έπρεπε να γίνει διπλά προωθώντας όλες τις εκδόσεις του site.

Πλεονεκτήματα του responsive web design

Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι το ότι σχεδιάζουμε μόνο μια ιστοσελίδα που θα συμπεριφέρεται σαν 2 ή και 3. Η ιστοσελίδα μας προβάλλεται και μπορεί να είναι επισκέψιμη χωρίς κανένα πρόβλημα είτε από desktop είτε από tablet είτε από smartphone ανεξαρτήτου έκδοσης λειτουργικού συστήματος (Windows, Linux, iOS, Android κ.α.) και έκδοσης browser (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Chrome κ.α.). Οι αναφορές των επισκέψεων (μέσω Google Analytics) προέρχονται από μια μοναδική διεύθυνση (URL) και δε χρειάζεται να γίνονται ξεχωριστές αναλύσεις για κάθε site. Οι διάφοροι σύνδεσμοι αναφοράς (backlinks) προς το site μας δεν θα πρέπει να γίνουν διπλά και με αυτόν τον τρόπο να χάνουμε θέσεις στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης. Κύριο χαρακτηριστικό των ιστοσελίδων που διαθέτουν responsive design είναι ότι μας διευκολύνουν στη συντήρησή τους και τη μείωση των σφαλμάτων που τυχόν θα παρουσιαστούν. Είναι φυσικά πιο απλό, εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο να συντηρείς μια ιστοσελίδα παρά δύο και τρεις. Τέλος, ο χρόνος σχεδίασης και κατασκευής τους είναι σαφώς μικρότερος.

Web site design using responsive web design

Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπ' όψη μας κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας μας όλα τα παραπάνω και να αποφασίσουμε εξαρχής αν θα την κατασκευάσουμε με responsive web design ή όχι. Το responsive web design είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο γιατί είναι η οικονομικότερη λύση για αυτούς που θέλουν να αυξήσουν τις επισκέψεις της ιστοσελίδας τους και να προσφέρουν στους επισκέπτες της σωστή εμπειρία πλοήγησης ανεξαρτήτως της συσκευής που θα χρησιμοποιήσουν.

Σχεδίαση mobile site

Η σχεδίαση και κατασκευή μιας ιστοσελίδας με responsive web design δεν είναι απλή και εύκολη. Ο σχεδιαστής (designer) και ο προγραμματιστής (developer) της θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει πολύ καλή γνώση και εμπειρία σε HTML, CSS, Javascript και Jquery έτσι ώστε να πετύχει συναρπαστική εμπειρία για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η εξελίξεις στην αγορά των μικροσυσκευών (tablets, smartphones) δείχνουν πως η σχεδίαση και κατασκευή ιστοσελίδων για κινητά και tablet με τεχνική responsive web design θα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Στην Internet Technology Solutions δεν θα μπορούσαμε να μην ακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Έχουμε ήδη σχεδιάσει και δημιουργήσει ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας responsive web design. Δείτε κάποια παραδείγματα:

1. Ιστοσελίδα Επιχειρήσεων και ακινήτων eurohome24.gr

2. Ιστοσελίδα επιχείρησης livelgroup.com

3. Ιστοσελίδα καταστήματος γουναρικών lionfurs.gr

4. Φυσικά, τη δικά μας ιστοσελίδα its4you.gr

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο, για περισσότερες πληροφορίες ή και για να δημιουργήσετε και τη δική σας ιστοσελίδα ώστε να είναι συμβατή με smartphones και tablets επικοινωνήστε μαζί μας.

Internet Technology SolutionsΑξιολόγηση :
(158 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners