Γράφτηκε από τον 
Εργαλεία SEO για Wordpress

Διάφορα εργαλεία βελτιστοποίησης SEO για το Wordpress site σας

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία SEO για το WordPress που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για τις μηχανές αναζήτησης και να βελτιώσετε την κατάταξή σας. Το ποιο θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, το πόσο εύκολο στη χρήση του είναι για εσάς και ποιο είναι το κόστος του. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή εργαλεία βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) για τη Wordpress ιστοσελίδα σας:

Εκμεταλλευθείτε τα εργαλεία SEO της Wordpress

Για πολλά χρόνια το Wordpress είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) παγκοσμίως. Όπως κάθε σύστημα διαχείρισης περιεχομένου χρειάζεται συγκεκριμένα προγράμματα (plugins) που θα "αναλάβουν" τη βελτιστοποίησή όσο αναφορά τις μηχανές αναζήτησης. Συνήθως από μόνο του δε γίνεται να δημιουργεί ιστοσελίδες πλήρως βελτιστοποιημένες για SEO. Σε αυτό βοηθάνε διάφορα εργαλεία όπως τα παρακάτω:

Yoast SEO:

Το Yoast SEO είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα (plugins) SEO για WordPress. Προσφέρει δυνατότητες όπως δημιουργία χάρτη ιστοτόπου XML, βελτιστοποίηση μετα-ετικέτας, ανάλυση λέξεων-κλειδιών, ανάλυση αναγνωσιμότητας περιεχομένου και πολλά άλλα. Με το Yoast SEO έχετε τη δυνατότητα να περάσετε τίτλους, λέξεις - φράσεις κλειδιά και περιγραφές σε όλα τα άρθρα και σελίδες της ιστοσελίδας σας. Είναι επίσης ιδανικό για αυτοματοποίηση meta - ετικετών για τα social media. Είναι εύκολο στην παραμετροποίησή του και έχει πολύ καλό wizard για όλες τις λειτουργίες του. Πολύ βασικό είναι το γεγονός ότι λειτουργεί πολύ καλά και σε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε διαφορετικούς τίτλους, λέξεις κλειδιά και περιγραφές για κάθε γλώσσα της ιστοσελίδας σας. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της συμβατότητάς του με τα πιο δημοφιλή πολυγλωσσικά ενθέματα (plugins)! 

All in One SEO Pack:

Παρόμοιο με το Yoast SEO, το All in One SEO Pack είναι ένα ολοκληρωμένο ένθεμα (plugin) SEO για WordPress. Παρέχει λειτουργίες όπως τη δημιουργία χάρτη ιστοτόπου XML, τη βελτιστοποίηση μετα-ετικέτας, τη ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την υποστήριξη του Google Analytics και πολλά άλλα. Και με το All in One SEO Pack έχετε τη δυνατότητα να δηλώνετε τίτλους, λέξεις - φράσεις κλειδιά και περιγραφές σε όλα τα άρθρα και σελίδες της ιστοσελίδας σας. Όπως προαναφέρθηκε μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για αυτοματοποίηση meta - ετικετών για τα social media. Είναι εύκολο στην παραμετροποίησή του με εύκολο wizard για όλες τις λειτουργίες του. Έχει την δυνατότητα να λειτουργεί πολύ καλά και σε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε διαφορετικούς τίτλους, λέξεις κλειδιά και περιγραφές για κάθε γλώσσα της ιστοσελίδας σας. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της συμβατότητάς του με τα πιο δημοφιλή πολυγλωσσικά ενθέματα (plugins)! 

SEMrush:

Το SEMrush είναι ένα ισχυρό εργαλείο SEO και προσφέρεται και αυτό ως ένα πρόσθετο WordPress. Παρέχει ένα ευρύ ξεχωριστό φάσμα λειτουργιών, όπως έρευνα λέξεων-κλειδιών, ανάλυση backlink, βελτιστοποίηση στη σελίδα, έλεγχος ιστότοπου και ανάλυση ανταγωνιστών. Όπως βλέπετε, η φιλοσοφία του είναι διαφορετική από τα δύο προηγούμενα γιατί βασίζεται πολύ στην έρευνα και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει κάποιον που θέλει να βγει "μπροστά" από τον ανταγωνισμό. Συνδυάζει φυσικά και τα εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω αλλά λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Λόγω βέβαια του τρόπου λειτουργίας του θα πρέπει να κάνετε έρευνα λέξεων κλειδιών για κάθε γλώσσα που υπάρχει στο άρθρο ή τη σελίδα που θέλετε να βελτιστοποιήσετε για SEO. Μπορείτε να δείτε εδώ έναν οδηγό για το πως θα πρέπει να παραμετροποιήσετε το SEMrush όταν έχετε πολυγλωσσική ιστοσελίδα.

Rank Math:

Το Rank Math είναι ένα σχετικά νεότερο πρόσθετο (plugin) SEO για το WordPress, αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της πλούσιου σε χαρακτηριστικά χαρακτήρα του. Προσφέρει δυνατότητες όπως δημιουργία χάρτη ιστοτόπου XML, βελτιστοποίηση λέξεων-κλειδιών, παρακολούθηση σφαλμάτων 404, διαχείριση ανακατεύθυνσης και πολλά άλλα. Με το Rank Math έχετε τη δυνατότητα, όπως και με άλλα πρόσθετα, να δηλώνετε τίτλους, λέξεις - φράσεις κλειδιά και περιγραφές σε όλα τα άρθρα και σελίδες της ιστοσελίδας σας. Το Rank Math μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για αυτοματοποίηση meta - ετικετών στα social media. Είναι εύκολο στην παραμετροποίησή του με εύκολο αρχικό wizard για όλες τις βασικές λειτουργίες του στο site σας. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πολύ καλά και σε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε διαφορετικούς τίτλους, λέξεις κλειδιά και περιγραφές για κάθε άρθρο ή σελίδα και σε κάθε γλώσσα της ιστοσελίδας σας. Αυτό γιατί, είναι συμβατό με τα πιο δημοφιλή πολυγλωσσικά ενθέματα (plugins) και όταν επεξεργάζεστε κάθε σελίδα ή άρθρο του site σας έχετε την επιλογή να περνάτε διαφορετικά στοιχεία για κάθε γλώσσα!

Γενικά εργαλεία SEO που βοηθούν και τη Wordpress 

Εκτός των διαφόρων ενθεμάτων για Wordpress υπάρχουν φυσικά και πολλά εργαλεία για βελτίωση SEO στην ιστοσελίδα μας. Δε χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία και η αλήθεια είναι ότι θα σας γλιτώσουν πολλές ώρες δουλειά όσο αναφορά τη βελτιστοποίηση SEO του site σας. 

Google Keyword Planner:

Αν και δεν είναι ειδικά πρόσθετο WordPress, το Google Keyword Planner είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για την έρευνα λέξεων-κλειδιών. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε σχετικές λέξεις-κλειδιά για το περιεχόμενό σας και να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας ανάλογα. Στο παρελθόν το Google KeyWord Planner υπήρχε ως εργαλείο μόνο του και μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ο καθένας, τώρα έχει ενσωματωθεί στο Google Adwords και έτσι χρειάζεσαι να φτιάξεις διαφημιστικό λογαριασμό στο Google Adwords και μέσα από εκεί δηλώνοντας τον τύπο της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας το Google KeyWord Planner μπορεί να σας καθοδηγήσει να βρείτε τις πιο δημοφιλείς λέξεις - φράσεις κλειδιά και  να τις χρησιμοποιήσετε όταν δημιουργείτε τις σελίδες και τα άρθρα του Wordpress site σας.

SEOquake:

Το SEOquake είναι μια επέκταση προγράμματος περιήγησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το WordPress και μπορείτε να το βρείτε και να το εγκαταστήσετε από εδώ. Παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις SEO για οποιαδήποτε ιστοσελίδα, όπως το Google PageRank, η κατάταξη Alexa, η πυκνότητα λέξεων-κλειδιών, η ανάλυση backlink και πολλά άλλα. Είναι ιδανικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιείτε συνεχώς και να βλέπετε online όλες τις SEO μετρήσεις της σελίδας που κατασκευάζετε. Έτσι μπορείτε να βγάζετε συμπεράσματα για το SEO της σελίδας σας ώστε να τη βελτιστοποιήσετε έγκαιρα και να μη χρειάζεται να περάσουν εβδομάδες για να δείτε πόσο "ψηλά" μπορεί να φτάσει στις μηχανές αναζήτησης. Μπορείτε φυσικά να το χρησιμοποιήσετε και σε παλιότερες σελίδες που έχετε δημιουργήσει και να δείτε γιατί δεν κατατάσσονται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Broken Link Checker:

Οι κατεστραμμένοι σύνδεσμοι ή οι σύνδεσμοι που δε δείχνουν πουθενά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το SEO της ιστοσελίδας σας σε μεγάλο βαθμό. Η προσθήκη Broken Link Checker σαρώνει τον ιστότοπό σας για κατεστραμμένους συνδέσμους και σας επιτρέπει να τους διορθώσετε εύκολα, βελτιώνοντας την εμπειρία χρήστη και τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης του ιστότοπού σας. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια εργαλεία όπου online μπορείτε να κάνετε έλεγχους για τέτοιους συνδέσμους όπως το Online Broken Link Checker, το Ahrefs το οποίο συνδυάζει και άλλα εργαλεία SEO και το Dead Link Checker που άμεσα κάνει έλεγχο σε όλο το website και βρίσκει λανθασμένους και κατεστραμμένους συνδέσμους.

Βελτιστοποίηση για κινητές συσκευές

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι πλήρως βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές. Το Wordpress παρέχει επιλογές σχεδίασης με απόκριση, επιτρέποντας στον ιστότοπό σας να προσαρμόζεται απρόσκοπτα σε διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Με τον αυξανόμενο αριθμό αγοραστών από κινητά, μια ιστοσελίδα φιλική προς τα κινητά είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Μια ιστοσελίδα βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές προϋποθέτει γρήγορο κατέβασμα αλλά και σωστή προβολή σε όλες τις συσκευές. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που η Google έχει δημιουργήσει και το Page Speed Insights αλλά και το Google Mobile Friendly Test όπου συνδυάζοντας και τα δύο μπορείτε να επωφεληθείτε από τους ελέγχους που κάνουν και να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας ως προς το SEO.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα εργαλείων SEO που είναι διαθέσιμα για WordPress. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις σας, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον ιστότοπό σας και στους στόχους SEO. Λάβετε υπ' όψη σας ότι η Internet Technology Solutions, με την πολυετή εμπειρία της στην κατασκευή βελτιστοποιημένων ιστοσελίδων για SEO με Wordpress, βρίσκεται πάντα κοντά σας για να λύσει κάθε σας απορία που θα αφορούσε το SEO στο Wordpress site σας και μπορούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά. για τη χρήση εργαλείων SEO για Wordpress.

 

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, την βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, την βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(25 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners