Γράφτηκε από τον 
Πως το Update Pigeon της Google βοηθάει τους τοπικούς καταλόγους επιχειρήσεων

Τι είναι η ενημέρωση "Pigeon" της Google;

Στις 24 Ιουλίου, η Google έκανε δημόσια με μια νέα αλλαγή στον αλγόριθμό της που θα επηρεάσει τις τοπικές επιχειρήσεις μέσω των καταλόγων επιχειρήσεων. Τι κάνει όμως και πώς επηρεάζει την επιχείρησή σας;

Περισσότερα για το Google Update και το πως λειτουργεί:

Αν και η Google δεν έδωσε όνομα σε αυτή την πρόσφατη αλλαγή αλγορίθμου της όπως έκανε με τον Panda, Hummingbird και ούτω καθεξής - Search Engine Land έχει όμως εύστοχα δώσει το παρατσούκλι "Pigeon Update" (ενημέρωση περιστέρι) αφού τα πουλιά αυτά έχουν την τάση να πετάξουν πίσω στο σπίτι απ' όπου ήρθαν.
Ενώ οι περισσότερες από τις αλλαγές είναι στο back-end του δικτύου και στο πως λειτουργούν οι αναζητήσεις, η επίδραση είναι σαφής για αυτούς που αναζητούν στο front-end. Ο αλγόριθμος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τα σχετικά και ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης για τις τοπικές επιχειρήσεις που συνδέονται στενότερα με τις παραδοσιακές ταξινομήσεις αναζήτησης.
Σύμφωνα με το δίκτυο, ο νέος αλγόριθμος χρησιμοποιεί τις δυνατότητες αναζήτησης στο διαδίκτυο της Google, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος που οι τοπικές καταχωρήσεις επιχειρήσεων θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα θα μοιάζει περισσότερο με το πως τα τυποποιημένα αποτελέσματα αναζήτησης που δημιουργούνται και θα έχουν λιγότερο ευνοϊκότερα αποτελέσματα προς τις Google Places καταχωρήσεις.
Η ενημέρωση Pigeon επηρεάζει προς το παρόν μόνο τα αποτελέσματα των ΗΠΑ (αγγλικά), και δεν έχει κυκλοφορήσει καμία πληροφορία για το πότε η ενημέρωση θα εφαρμοσθεί σε άλλες γλώσσες και τοποθεσίες. Ποια θα είναι η κύρια επίδραση της αλλαγής του αλγορίθμου; Οι τοπικοί κατάλογοι και οι λίστες θα λαμβάνουν καλύτερη κατάταξη και ορατότητα στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google από ό,τι πριν.

Γιατί θα υπάρξουν αλλαγές για τις τοπικές επιχειρήσεις;

Ενώ ο λόγος πίσω από την ενημέρωση δεν έχει γίνει γνωστός στο κοινό, υπήρξαν φήμες ως προς το γιατί η Google έκανε την αλλαγή αυτή του αλγορίθμου.
Ξεκινώντας το 2012 με την κυκλοφορία του Google Places, οι απευθείας σύνδεσης κατάλογοι, όπως το Yelp άρχισαν να παρατηρούν μια μείωση στην ανάδειξη στις λίστες αποτελεσμάτων της Google. Το "Yelp Problem", όπως έγινε γνωστό, αναφέρεται στο ότι η Google έκανε χειραγώγηση αποτελεσμάτων για να θέσει τις δικές της καταχωρήσεις μπροστά από άλλους καταλόγους, ανεξάρτητα από τον όρο αναζήτησης, δημοτικότητα ή άλλες παραδοσιακές πρακτικές SEO. Στη λεπτομερή έκθεση του Yelp, για ένα συγκεκριμένο όρο αναζήτησης - "gary Denko yelp" - διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην επίσημη Gary Danko ιστοσελίδα, ένα πολύ γνωστό εστιατόριο στο Σαν Fancisco, και πολλαπλές καταχωρήσεις Google+ καθώς και κομμάτια του περιεχομένου υπήρχαν πριν από την καταχώριση στο Yelp του ιδίου εστιατορίου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Αν και αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ως η πραγματική αιτία ή κίνητρο πίσω από την ενημέρωση, μετά την ενημέρωση, ο ίδιος όρος αναζήτησης εμφανίζει πλέον την εισαγωγή Yelp για Gary Denko πρώτη στα αποτελέσματα του Google.

Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στις μικρές και τοπικές επιχειρήσεις;

Ενώ το "πρόβλημα Yelp" έχει αντιμετωπιστεί με την ενημέρωση, για άλλους τοπικούς καταλόγους θα είναι επίσης πιθανό να δείτε μια αύξηση στις ταξινομήσεις αναζήτησης και συνολική δημοτικότητα. Ιστοσελίδες όπως Urbanspoon και TripAdvisor (τοπικός κατάλογος εστιατορίων, ξενοδοχείων και αξιοθέατων) δεν θα χρειάζεται πλέον να πολεμάνε με τις καταχωρήσεις της Google στο Google Plus. Αντ' αυτού, οι μικρές επιχειρήσεις και εστιατόρια που χρησιμοποιούν τοπικούς καταλόγους μπορεί να επικεντρωθούν σε αυτούς τους καταλόγους που προσελκύουν την περισσότερη προσοχή, αντί να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Google και να στοχεύουν σε μία καλύτερη θέση εκεί.
Η ενημέρωση θα επηρεάσει επίσης και τις τοπικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε παραδοσιακές SEO τεχνικές για τις δικές τους ιστοσελίδες. Λόγω της καλύτερης μεταχείρισης αυτών των καταλόγων και χωρίς την υποστήριξη των μεγαλύτερων δικτύων μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ποτέ μια καλή κατάταξη.

Πως θα αυξήσετε την έκθεση της επιχείρησής σας;

Στη θεωρία, η νέα αλλαγή του αλγόριθμου της Google είναι απλή και εύκολο να καταλάβουμε. Αλλά, τι σημαίνει αυτό για την επιχείρησή σας; Πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα επωφεληθείτε από την ενημέρωση; Μπορείτε να ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να το πετύχετε:

1. Μελετήστε τις καταχωρήσεις σας

Πιθανόν, να αλλάξατε τον τρόπο μάρκετινγκ σας σε Google Places, λόγω της υπεροχή των αποτελεσμάτων που είχαν αυτά και να αφήσατε πίσω σας έναν κατάλογο που είχε φέρει περισσότερη επισκεψιμότητα και είχε περισσότερη προσοχή. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, τώρα είναι η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω. Κοιτάξτε, από που προέρχεται η κυκλοφορία στην περιοχή σας και επικεντρωθείτε σε αυτή την πηγή. Επειδή όλοι οι κατάλογοι θα λαμβάνουν πλέον εξέχουσα θέση στο Google, αυτός που οδηγεί στην ιστοσελίδα σας τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, θα είναι σημαντική απόφαση στο που να εστιάσετε την προσοχή και τις προσπάθειές σας.

2. Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάτε το Google!

Οι νέες ενημερώσεις και αλγόριθμοι αλλάζουν καθημερινά ή ακόμη και 500-600 φορές ανά έτος για να είμαστε πιο ακριβείς. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορείτε ποτέ να είστε βέβαιοι για το πότε ένας νέος αλγόριθμος θα κυκλοφορήσει και θα επηρεάσει την επιχείρησή σας. Θα πρέπει να διατηρήσετε το Google Places και το Google+ και μάλιστα θα πρέπει να είναι πάντα ενεργά και ενημερωμένα.

3. Δώστε έμφαση στους κύριους καταλόγους επιχειρήσεων

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ενημέρωση θα καταστήσει δυσκολότερη την προώθηση τοπικών επιχειρήσεων μέσω μικρών και μεμονωμένων ιστοσελίδων καταλόγων επιχειρήσεων. Αντ' αυτού, οι μεγάλοι κατάλογοι θα είναι πιο σημαντικοί από ποτέ. Αφιερώστε χρόνο να δημιουργήσετε μια επιχειρηματική σελίδα σε μεγάλους καταλόγους επιχειρήσεων - όπως το Yelp και βελτιστοποιήστε την όσο το δυνατό περισσότερο.

4. Κάντε τους πελάτες σας να πάρουν μέρος στην προσπάθειά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε την προσοχή είναι να αυξήσετε τον αριθμό των θετικών κριτικών στην καταχώρισή σας. Αφιερώστε χρόνο για να ζητήσει από τους πελάτες σας να συμμετάσχουν και να αφήσουν θετικά σχόλια. Συμπεριλάβετε συνδέσμους στην καταχώρισή σας στο Yelp - ή άλλους μεγάλους καταλόγους - στα ενημερωτικά σας δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην ιστοσελίδα σας. Αφήστε φυλλάδια στο κατάστημα ή εστιατόριο σας με δυνατότητα κριτικών. Χρησιμοποιήστε τις κοινωνικές σελίδες των μέσων ενημέρωσης (social media) για να δώσετε την ευκαιρία τους οπαδούς σας να γράψουν κριτικές. Όσο μεγαλύτερο αριθμό θετικών σχολίων μπορείτε να δημιουργήσετε, τόσο περισσότερο θα λειτουργήσει προς όφελός σας.

5. Διατηρήστε μία ενεργή κεντρική ιστοσελίδα της επιχείρησής σας

Ενώ η ιστοσελίδα σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ποτέ να προωθηθεί μέσω του Google με το νέο αλγόριθμο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την εγκαταλείψετε. Η ιστοσελίδα σας παραμένει ακόμη το επίκεντρο της δραστηριότητάς σας και είναι το σημέιο όπου οι κατάλογοι των επιχειρήσεων θα στείλει τους επισκέπτες σας. Να είστε βέβαιοι ότι μια καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα θα είναι πάντα το σημείο όπου θα φιλοξενεί σχετικές πληροφορίες με την επιχείρησή σας, θα προσελκύει την προσοχή και θα προωθεί την επιχείρησή σας με έναν θετικό τρόπο.


Η ενημέρωση Pigeon της Google μπορεί κάλλιστα να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που οι καταχωρήσεις θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης για τις τοπικές επιχειρήσεις οπότε θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που είναι αναγκαία σήμερα για να εξασφαλίσουμε οφέλη για την επιχείρησή μας από αυτή τη νέα έκδοση αλγορίθμου της Google.

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(175 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners