Γράφτηκε από τον 
Βελτίωση ταχύτητας ιστοσελίδας σε wordpress

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα φόρτωσης της WordPress ιστοσελίδας σας;

Ένας από του πιο βασικούς παράγοντες για το ανέβασμα της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης είναι η ταχύτητα φόρτωσής της. Είναι καλό να έχουμε κατασκευάσει μια όμορφη ιστοσελίδα με πολύ καλή οργάνωση όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκουν άμεσα αυτό που θέλουν αλλά αν η ταχύτητα φόρτωσής της είναι πολύ χαμηλή δε θα την επισκεφτούν και θα αναζητήσουν την πληροφορία κάπου αλλού. Ο επισκέπτης δεν έχει την υπομονή να περιμένει να "φορτώσει" η ιστοσελίδα μας και μάλιστα αν δεν έχει φορτώσει πλήρως μέσα σε 3 με 5 δευτερόλεπτα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Μην ξεχνάτε ότι με την ολοένα αυξανόμενη χρήση κινητών συσκευών (smartphones) όπου η ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων είναι μεγαλύτερη λόγω των χαμηλών ταχυτήτων των δικτύων κινητής τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ περισσότερο. Έτσι λοιπόν ένα από τα πιο βασικά στην κατασκευή ιστοσελίδων είναι η ταχύτητα φόρτωσή της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιταχύνουμε τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας φτιαγμένης σε  WordPress. Παρακάτω βρείτε 10 συμβουλές που έχουμε να σας δώσουμε βασιζόμενοι στην εμπειρία πολλών ετών κατασκευής ιστοσελίδων σε WordPress:

Συμβουλές βελτιστοποίησης ταχύτητας φόρτωσης Wordpress

Επιλογή γρήγορου server φιλοξενίας

Ένα από τα βασικότερα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν πάροχο που έχει ταχύτατους servers: Ένας γρήγορος και αξιόπιστος πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι η ραχοκοκαλιά ενός γρήγορου ιστότοπου WordPress. Επιλέξτε έναν πάροχο φιλοξενίας που ειδικεύεται στο WordPress, έχει καλές κριτικές και γρήγορους διακομιστές (servers). Βέβαια, όσο γρήγορος και αξιόπιστος να είναι ο πάροχος φιλοξενίας αν η ιστοσελίδα μας δεν πληρεί βασικούς κανόνες το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό. Διαβάστε παρακάτω βασικούς κανόνες που αφορούν τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας WordPress

Χρήση προσωρινής αποθήκευσης

Χρησιμοποιήστε την προσωρινή αποθήκευση με τη χρήση caching plugin: Ένα caching plugin μπορεί να μειώσει δραστικά τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων του site σας στο WordPress αποθηκεύοντας στατικά αρχεία στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη αλλά και πάνω στον server φιλοξενίας ώστε την επόμενη φορά που θα αναζητηθούν να μη χρειάζεται να ξαναδημιουργηθούν μειώνοντας δραστικά τον χρόνο που μπορεί ο server να σερβίρει τις ιστοσελίδες σας. Πολλά πρόσθετα προσωρινής αποθήκευσης συνδυάζουν και άλλες λειτουργίες που θα δούμε παρακάτω όπως την ελαχιστοποίηση CSS & JavaScript, την ενεργοποίηση Gzip, μείωση ερωτημάτων στη βάση δεδομένων κ.α. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόσθετο προσωρινής αποθήκευσης (caching plugin) χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς θα κάνετε την παραμετροποίησή του μια που αυτή είναι ειδική σε κάθε ιστοσελίδα και αν δε γίνει σωστά υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργεί σωστά η ιστοσελίδα μας.

Βελτιστοποίηση εικόνων ιστοσελίδας

Η βελτιστοποίηση εικόνων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των σελίδων που τις περιέχουν, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει τον ιστότοπό σας να φορτώσει πιο γρήγορα. Η βελτιστοποίηση των εικόνων είναι πολύ βασική μια που μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το μέγεθος των σελίδων χωρίς να μειώσουμε καθόλου την ποιότητά τους. Η Google έχει εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργήσει το format .webp που μειώνει ακόμη και στο μισό το μέγεθος των εικόνων ενός site. Επειδή σήμερα όλοι οι browsers υποστηρίζουν το format webp που αυτό με τη σειρά του δε μειώνει καθόλου την ποιότητα των εικόνων θα έλεγα πως η χρήση εικόνων webp είναι μονόδρομος! Αν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε formats όπως .jpeg, .jpg ή .png θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο όπως το Smush για να βελτιστοποιήσετε αυτόματα τις εικόνες στις ιστοσελίδες σας.

Χρήση Content Delivery Network

Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN): Ένα CDN (Content Delivery Network) μπορεί να βοηθήσει στη διανομή του φορτίου των ιστοσελίδων σας σε πολλούς διακομιστές, επιταχύνοντας έτσι τον χρόνο φόρτωσης του ιστότοπού σας. Αυτό που μπορεί να σας εξασφαλίσει είναι η ταυτόχρονη φόρτωση περιεχομένου όπως εικόνες, αρχεία css & js χωρίς να χρειάζεται ο browser του πελάτη να περιμένει έναν μοναδικό server για να κατεβάσει όλα τα στοιχεία μια ιστοσελίδας. Ταυτόχρονα επειδή τα προαναφερόμενα αρχεία βρίσκονται  σε πολλαπλούς servers το CDN "αποφασίζει" ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος (routing) ώστε να φτάσουν τα αρχεία στον browser του πελάτη. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να δει την ιστοσελίδα σας από τη βόρειο Αμερική θα "πάρει" το περιεχόμενο από κάποιον server εκεί και δε θα περιμένει να έρθουν τα δεδομένα από κάποιο ευρωπαϊκό server. Η χρήση λοιπόν ενός Content Delivery Network μειώνει κατά πολύ την ταχύτητα φόρτωσης της φιλοξενούμενης ιστοσελίδας.

Συμπίεση Gzip

Ενεργοποίηση συμπίεσης Gzip: Ενεργοποιήστε τη συμπίεση Gzip για να συμπιέσει τα αρχεία των ιστοσελίδων του site σας και να τα μικρύνει, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει τον ιστότοπό σας να φορτώσει πιο γρήγορα. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ βασική στη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων. Οποιοδήποτε caching plugin έχει αυτή τη λειτουργία και βοηθά σε μεγάλο βαθμό.

Εγκατάσταση γρήγορου Theme

Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ θέμα: Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ και αποκριτικό θέμα που είναι βελτιστοποιημένο για ταχύτητα και απόδοση. Υπάρχουν χιλιάδες themes για WordPress που σίγουρα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου site αλλά πολλά από αυτά δεν είναι βελτιστοποιημένα ως προς τη γρήγορη φόρτωσή τους. Πριν αγοράσετε κάποιο theme διαβάστε προσεκτικά το support forum τους, δείτε αν χρήστες αναφέρουν προβλήματα στη φόρτωσή τους ή κάντε ακόμη ρωτήστε τους προγραμματιστές του theme σχετικά με την ταχύτητα φόρτωσής του.

Ελαχιστοποίηση και συμπίεση CSS & JavaScripts

Ελαχιστοποίηση CSS και JavaScript: Χρησιμοποιήστε μια προσθήκη όπως το Autoptimize για να ελαχιστοποιήσετε και να συνδυάσετε αρχεία CSS και JavaScript για να μειώσετε τον αριθμό των αιτημάτων HTTP που απαιτούνται για τη φόρτωση του ιστότοπού σας. Όλες οι ιστοσελίδες για να λειτουργήσουν σήμερα φορτώνουν αρχεία css & js. Σιγουρευτείτε ότι τα αρχεία css & js του theme που θα επιλέξετε και φορτώνονται στις βασικές σελίδες του site δεν είναι υπερβολικά σε αριθμό, σε μέγεθος και είναι συμπιεσμένα. Αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ τη γρήγορη φόρτωσή τους. Υπάρχουν και optimize plugins όπως το Autoptimize, που προανέφερα που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Βέβαια, χρησιμοποιούν πόρους του server φιλοξενίας και υπάρχει περίπτωση όταν κάνουν τη συμπίεση αυτών των αρχείων να δημιουργηθεί πρόβλημα στη φόρτωση της ιστοσελίδας. Πρέπει  λοιπόν η χρήση και η παραμετροποίησή τους να γίνει πολύ προσεκτικά και να γίνει πλήρης έλεγχος λειτουργικότητας του site. 

Κατάργηση προσθέτων

Κατάργηση περιττών προσθέτων (plugins): Καταργήστε τυχόν περιττά πρόσθετα που επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας. Πολλοί προγραμματιστές προσθέτων δε λαμβάνουν υπ' όψη τους την ταχύτητα φόρτωσής τους αλλά και το αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα με άλλα πρόσθετα που ήδη υπάρχουν στο site έτσι λοιπόν αν κάποιο πρόσθετο είναι απενεργοποιημένο και δε χρησιμοποιείται θα πρέπει να το καταργήσετε άμεσα. Επίσης, η επιλογή των προσθέτων θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και πάντα με γνώμονα την ταχύτητα φόρτωσης του site. 

Ενημέρωση WordPress & PHP

Διατηρήστε το WordPress ενημερωμένο: Διατηρήστε το WordPress, τα πρόσθετα και τα θέματα ενημερωμένα για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας εκτελεί την πιο πρόσφατη και πιο βελτιστοποιημένη έκδοση. Σε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και μια από τις τελευταίες εκδόσεις PHP μια που αυτό όχι μόνο θα σας εξασφαλίσει καλύτερη ταχύτητα αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια! Αυτά όχι μόνο θα κάνουν τη φόρτωση του site σας πιο γρήγορη αλλά θα το προστατέψουν και από πολλούς κινδύνους μια που οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν όλα τα security updates της Wordpress. Μην ξεχνάτε η Wordpress είναι ένα σύστημα περιεχομένου ανοιχτού κώδικα πολύ δημοφιλές πράγμα που σημάνει ότι υπάρχουν πολλοί επίδοξοι hackers που θα μπορούσαν να προσβάλουν το site σας.

Εργαλεία μέτρησης ταχύτητας φόρτωσης

10. Μετρήστε την ταχύτητα φόρτωσης του site σας: Χρησιμοποιείστε τα παρακάτω εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ιστοσελίδων και δείτε αν υπάρχει πρόβλημα φόρτωσης.

Ακολουθώντας τις συμβουλές τους μπορείτε να βελτιστοποιήσετε κατά πολύ την ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων σας. Φυσικά, τα τεστ που θα κάνετε θα πρέπει να είναι για όλες τις σελίδες του site σας και όχι  μόνο για την αρχική.

Τί σημαίνει γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης;

Μην ξεχνάτε ότι γρήγορη ιστοσελίδα σημαίνει καλύτερη εμπειρία χρήστη με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο χρήστης θα εγκαταλείψει την προσπάθεια φόρτωσης ενός site μέσα σε 3 με 5 δευτερόλεπτα. Αν λοιπόν θέλετε να εξασφαλίσετε καλύτερη εμπειρία χρήστη στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας και θα θέλατε να αυξήσετε την προβολή της ιστοσελίδας σας αλλά και να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις κατατάξεις των μηχανών αναζήτησης η βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης της WordPress ιστοσελίδας σας είναι μονόδρομος! 

Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπ' όψη σας ότι η Internet Technology Solutions βρίσκεται πάντα κοντά σας για να λύσει κάθε σας απορία που θα αφορούσε τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά.
 

Γιώργος Χατσιούλης Web Designer - Internet Marketing - Μηχανικός Συστημάτων

Γιώργος Χατσιούλης

Ο Γιώργος Χατσιούλης έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων & Eshop, τη βελτιστοποίηση και προώθησή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Σαν μηχανικός συστημάτων πληροφορικής έχει ενεργή δράση από το 1996. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο CUNY Computer Science και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1994. Έχει γράψει αρκετά άρθρα στο blog της Internet Technology Solutions που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων, το SEO, τη βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων, καθώς και το διαδικτυακό μάρκετινγκ.


Αξιολόγηση :
(106 Αξιολογήσεις)

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Internet Technology Solutions

Τριών Ιεραρχών 16, 562 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2311 2411 78

Κιν.: +30 6942 777 942

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του site χωρίς την γραπτή άδεια της Internet Technology Solutions.

Γιώργος Χατσιούλης Founder & CEO

Βρείτε μας στον χάρτη

Google Partners